Lupta ca-n Star Wars, recunoscută ca sport (că de atât mai aveam nevoie)

Lupta ca-n Star Wars, recunoscută ca sport (că de atât mai aveam nevoie)

Zorro, Robin Hoold sau cei trei mușchetari au făcut ca mulți copii să practice scrima. Acum, eroi ca Luke Skywalker sau Obi-Wan Kenobi vor contribui la crearea noii generații de sportivi.

Federația franceză de scrimă a recunoscut în mod oficial duelul cu săbiile „laser” ca sport competitiv, astfel sabia inventată de George Lucas ajunge să aibă același statut ca și spada sau floreta folosită de sportivii de azi.

Sigur, utilizatorii replicilor din policarbonat, iluminate cu LED-uri, nu pot tăia o persoană pe jumătate, la fel cum fac eroii din filmele Star Wars cu săbiile laser, însă sună și arată ca armele din filme.

Federeația a luat acestă decizie pentru a promova sportul în rândul tinerilor și pentru a lupta împotriva obiceiurilor sedentare ale vieții secolului XXI-lea.

„Tinerii de azi nu fac sport deloc. Singurul exercițiu îl fac cu degetele pe telefoane”, a spus Serge Aubailly, secretarul general al federației. „De aceea încercăm să facem o legătură dintre sport și tehnologia modernă”.

Noul sport are și reguli care sună cam așa: combatanții se află într-un cerc, iar loviturile la cap și la corp se punctează cu cinci puncte, cele la brațe și picioare cu trei puncte și la mâini cu un singur punct. Câștigătorul este acela care ajunge primul la 15 puncte. Dacă niciunul nu face asta într-un timp scurt, câștigătorul este declarat cel care are mai multe puncte după trei minute de joc.

Dacă ambii jucători ajung la 10 puncte atunci intră într-o faza finală numită „moarte subită”, adică primul care-și lovește adversarul la cap sau la corp câștigă. Nu este menționat nimic despre costumația participantului.

Luptele cu săbii laser nu au șanse să ajungă la Olimpiada de la Paris din 2024, dar dacă tot mai mulți adepți ai lui Luke Skywalker sau Darth Vader vor ajunge la competiții este posibil să-l vedem inclus la Olimpiadă la un moment dat în viitor.

Citește și:
Sursa: The Guardian
Etichete: