De ce să folosești DuckDuckGo în loc de Google, fără să te preocupe colectarea de date

De ce să folosești DuckDuckGo în loc de Google, fără să te preocupe colectarea de date
Sursa foto: DuckDuckGo

DuckDuckGo este un motor de căutare care îți promite mai multă intimitate online, însă este sau nu o altenrativă viabilă la Google?

În esență, acesta se promovează ca „motorul de căutare care nu te urmărește”. Astfel, te asigură pe tine, ca utilizator, că nu va folosi cookie-uri pentru a te urmări și nici nu colectează niciun fel de informație personală despre tine.

Google este, fără îndoială, cel mai popular motor de căutare din lume la ora actuală. Asta în primul rând pentru că poți găsi aproape orice vrei dintr-un simplu search rapid. E greu pentru un competitor să reușească să depășească un asemenea gigant, însă DuckDuckGo are ceva ce Google nu poate oferi utilizatorilor săi: intimitate.

Acest motor de căutare mai puțin cunoscut a fost fondat în 2008, de către Gabriel Weinberg. Funcționează la fel ca oricare alt motor de căutare: comnbină date din mai multe surse pentru a-ți arăta cele mai relevante rezultate. Diferența de popularitate dintre cele două este destul de mare: DuckDuckGo procesează aproximativ 1,5 miliarde de căutări pe lună. De cealaltă parte, Google procesează cam 3,5 miliarde de căutări în fiecare zi.

Ce îți oferă DuckDuckGo în plus față de Google

Toată lumea știe modelul de business pe care Google îl folosește. Motorul său de căutare este complet gratuit pentru utilizatori, însă face bani de pe urma acestora prin reclamele pe care le afișează. Compania încasează cam 100 de miliarde de dolari în fiecare an din advertising bazat pe monitorizarea și targetarea utilizatorilor săi.

DuckDuckGo promite să-ți ofere același lucru pe care ți-l dă și gigantul tech, însă garantează că nu colectează date despre tine în proces. Motorul de căutare nu colectează nicio informație, nu stochează căutări, nu îți monitorizează activitatea și nici măcar nu stochează adrese IP. Asta înseamnă că nu poate să vândă reclame personalizate.

Totuși, dacă iei în considerare că și acest browswer este gratuit pentru toată lumea, ai putea să te întrebi cum face compania bani. E simplu. În loc să folosească datele pe care le are despre tine pentru a-ți arăta reclame, cum procedează Google, DuckDuckGo îți arată reclame în funcție de căutarea pe care o faci la un anumit moment. Astfel, dacă vei căuta detalii despre mașini, îți va afișa reclame din industria auto.

Cât de utile sunt serviciile pe care le oferă DuckDuckGo

Dacă ai folosit Google dintotdeauna, cu siguranță va fi complicat să renunți la serviciile sale în favoarea altui motor de căutare. Totuși, DuckDuckGo ar putea fi o alternativă mulțumitoare pentru cei care vor să renunțe la serviciile gigantului din Silicon Valley.

De altfel, rezultatele pe care cele două motoare de căutare ți le afișează nu sunt extrem de diferite între ele.

De asemenea, DuckDuckGo nu ofeăr nici rezultate personalizate. Deși acesta ar putea părea un dezavantaj pentru utilizatori, nu este întotdeauna cazul. Google îți oferă rezultate în funcție de datele pe care le are despre tine. Astfel, dacă vei căuta informații despre vaccin iar tu susții mișcarea anti-vaccin, acest motor de căutare îți va oferi informații care să-ți susțină părerea, chiar dacă aceasta este greșită.

Evident, DuckDuckGo are și câteva dezavantaje pentru utilizatori. De exemplu, nu poți căuta rezultate doar dintr-o anumită perioadă. De asemenea, faptul că nu-ți oferă rezultate personalizate ar putea fi o piedică pentru unii utilizatori.

Citește și:
Sursa: The Guardian