Documentele lui Einstein neștiute până acum: unde au fost publicate manuscrisele

Documentele lui Einstein neștiute până acum: unde au fost publicate manuscrisele

O serie de 110 manuscrise ale lui Albert Einstein, multe din ele necunoscute de public, au fost dezvăluite de Universitatea Ebraică din Ierusalim.

Lotul de documente cuprinde lucrări științifice ale câștigătorului de Premiu Nobel care până acum nu fuseseră publicate. Ele ar fi „caracteristice minții sale creative”, după cum a spus profesorul și directorul academic de arhive Hanoch Gutfreund, de la Universitatea Ebraică din Ierusalim. Acest lot a fost achiziționat de Crown-Goodman Family Foundation de la un colecționar privat din North Carolina, Statele Unite ale Americii.

 „A umplut pagini întregi cu calcule matematice, care erau fie pregătirea unui articol uimitor, fie schiţe ale ideilor sale ce pregăteau teoria întregului”, a subliniat Gutfreund.

Printre manuscrise se numără și patru scrisori trimise de Einstein inginerului elvețian Michele Besso, căruia i-a prezentat ideea sa cu privire la absorbția și emisia de lumină în cazul atomilor (idee care a stat, de altfel, la baza dezvoltării tehnologiei laser). Într-una din ele, Einstein chiar i se confesează, spunând că după 50 de ani de muncă, nu înțelege natura cuantică a luminii.

Mai mult, în documente s-au regăsit și scrisori care arată perspectiva lui Einstein, în calitate de evreu crescut în Germania, asupra climatului politic al Europei din acea perioadă. Într-o scrisoare din 1935 adresată fiului său, Hans Albert, el își exprimă îngrijorarea cu privire la creșterea popularității partidului nazist în Germania: „Chiar și în Germania lucrurile încep încet să se schimbe. Să sperăm pur și simplu că nu vom avea un război european mai întâi”.

Lotul de documente se alătură acum colecției de peste 80.000 de obiecte din Arhivele Albert Einstein, printre care se numără medalii, diplome și fotografii. „Noi, cei de la Universitatea Ebraică, suntem mândri să servim drept casa eternă a moștenirii intelectuale a lui Albert Einstein, așa cum a fost și dorința lui”, a mai adăugat profesorul Gutfreund.

Citește și:
Sursa: BBC