Cum ar putea fi vindecată paralizia cu ajutorul luminii

Cum ar putea fi vindecată paralizia cu ajutorul luminii

Există deja mai multe metode prin care oamenii paralizați își pot recăpătă o parte din controlul asupra mușchilor. Mai nou, o echipă de cercetători de la Massachusetts Institute of Technology a descoperit o modalitate prin care să miște mușchii cu ajutorul unor pulsații precise de lumină.

Optogenetica reprezintă un tip de stimulare neurală care activează proteinele sensibile la lumină din sistemul nervos. Cu ajutorul ei, oamenii de știință au reușit să programeze mișcările unor șoareci modificați genetic, astfel încât nervii responsabili de controlul mușchilor lor să răspundă la pulsații precise de lumină. Pentru a citi mai multe despre cum s-a desfășurat studiul, găsești informații aici, în jurnalul Nature Communications.

Echipa a reușit să îi facă pe șoareci să execute mișcări similare cu cele pe care le-ar fi făcut dacă ar fi urcat scări sau dacă ar fi mers într-o linie dreaptă, după cum a explicat cercetătoarea Shriya Srinivasan, care candidează pentru un post de doctorand la Harvard-MIT Health Sciences and Technology. „Pentru pacienții cu boli grave ale măduvei spinării, [optogenetica] ar putea să le îmbunătățească în mod drastic mobilitatea și funcțiile”, a mai zis Srinivasan. Cercetătoarea crede că în următorii 20 sau 30 de ani, descoperirile ei și ale echipei ar putea să ajungă să fie întrebuințate în medicina umană.

Prin comparație cu experimentele în care electricitatea a fost folosită în locul luminii pentru a controla picioarele șoarecilor, stimularea optogenetică s-a dovedit a fi mai precisă. Mai mult, aceasta nu a obosit mușchii la fel de tare. De unde această diferență? Din felul diferit în care electricitatea și lumina activează fibrele musculare.

Deși optogenetica presupune schimbări genetice, acestea nu sunt la fel de drastice precum cele din cazul surorilor gemene care s-au născut recent. Srinivasan crede că optogenetica va fi mai ușor acceptată de oamenii care suferă de boli grave ale măduvei spinării, din moment ce le-ar putea îmbunătăți radical viața.

Citește și:
Sursa: Futurism
Etichete: