Dezvăluire istorică despre crucificarea folosită de romani că tortură

Dezvăluire istorică despre crucificarea folosită de romani că tortură

Un schelet roman cu o gaură în picior a fost găsit în Italia și este una dintre puținele dovezi ce prezintă același tip de tortură care l-a ucis pe Iisus.

Scehetul vechi de 2000 de ani fost a găsit în urma unor săpături din nordul Italiei. Acesta prezintă semne ale unor „leziuni particulare” pe călcâiul drept, care sugerează că omul a fost crucificat.

În ciuda faptului că romanii au practicat răstignirea timp de aproape un mileniu, pe zeci de mii de oameni, inclusiv pe Iisus, dovada tehnicii este rară.

Un alt exemplu de acest gen este un cui de 18 cm, găsit în corpul unui bărbat evreu. Acesta a fost descoperit într-un mormânt din Ierusalim, în 1968.

Atunci, cercetătorii au descoperit oasele a două generații de bărbați, iar cel mai în vârstă prezenta un cui de 18 cm în călcâi.

Dovada crucificărilor este atât de rară, deoarece crucile de lemn pe care romanii le foloseau s-au dezintegrat rapid. În plus, aceștia credeau că unghiile aveau un fel de proprietăți magice și din această cauză erau adesea luate de la victime.

Rămășițele actuale au fost găsite într-un mormânt, lângă cărămizi și plăci cu specific roman, ceea ce sugerează că scheletul provine din perioada romană.

„Credem că răstignirea a fost cauza leziunii, dar această ipoteză se complică din cauză că oasele sunt destul de deteriorate”, au declarat cercetătorii. Lucrarea lor a fost publicată în jurnalul „Archaeological and Anthropological Sciences”.

Potrivit acestora, omul răstignit ar fi avut între 30 și 34 de ani. Cu ajutorul unui microscop digital, oamenii de știință au creat imagini tridimensionale ale găurii din călcâi.

Astfel, ei au descoperit că piciorul – respectiv călcâiul – a fost amplasat pe o suprafață dură, înainte ca vitima să moară.

Modul în care individul a fost îngropat, singur și fără bunuri, sugerează că acesta făcea parte dintr-o populație marginalizată sau că ar fi fost ținut captiv.

Citește și:
Etichete: