Un director Huawei, bănuit de spionaj: ce acuzații i se aduc

Un director Huawei, bănuit de spionaj: ce acuzații i se aduc
Sursa foto: Răzvan Băltărețu / PLAYTECH

Huawei se regăsește în două stări în această perioadă. Pe de o parte, vânzările de telefoane merg excelent. Pe de alta, diverse agenții de informații și diverse guverne acuză compania de spionaj.

Americanii au dat startul neîncrederii în Huawei. Alți câțiva parteneri au preluat discursul și mai multe țări au interzis deja companiei să participe la construirea infrastructurii 5G. Altele ar putea să ia aceeași decizie.

Cea mai nouă informație în acest joc al puterii, în Polonia, agenția de contraspionaj a statului a arestat directorul de vânzări al companiei și un fost agent de securitate. Amândoi au fost acuzați de spionaj.

Directorul de vânzări este chinez, iar agentul de securitate e polonez. Acesta din urmă ar fi lucrat recent pentru subsidiara poloneză a Orange. Amândoi vor fi ținuți în arest pentru cel puțin trei luni.

Atât birourile Huawei, cât și cele Orange au fost percheziționate și mai multe documente au fost confiscate de către Agenția de Securitate Internă din Polonia.

„Huawei cunoaște această situație și desfășoară propriile cercetări”, a declarat un purtător de cuvânt, care a refuzat să facă alte comentarii. „Compania se supune tuturor regulilor din țările unde operează și cere tuturor angajaților să respecte legile din țările în care operează”, a completat acesta.

Vestea nu poate decât să-i îngrijoreze pe cei de la Huawei, după ce compania a început să fie învăluită de controverse diverse, mai ales în urma arestării lui Meng Wanzhou.

Aceasta este fiica fondatorului companiei, Ren Zhengfei, dar și CFO-ul firmei. A fost reținută pe 1 decembrie, în Canada, iar SUA încearcă să o extrădeze, pentru ca aceasta să răspundă în fața legii, privitor la încălcarea sancțiunilor impuse de americani Iranului.

Sursa: cnbc