Huawei, într-un nou scandal: de ce a fost arestată fiica fondatorului

Huawei, într-un nou scandal: de ce a fost arestată fiica fondatorului

Huawei pare să aibă noi probleme de imagine, asta după ce fiica fondatorului companiei a fost arestată recent în Canada.

Meng Wanzhou, chief financial officer în cadrul Huawei, a fost arestată recent în Vancouver, Canada. Acesta este suspectată că a încălcat sancțiunile economice impuse de SUA împotriva Iranului.

Compania chineză a confirmat știrea și a dat câteva detalii despre situația în care se găsește Meng, fiica lui Ren Zhengfei, fondatorul Huawei. ”Compania a primit foarte puține informații despre acuzații și nu este la curent cu vreo ilegalitate comisă de doamna Meng”, a declarat un purtător de cuvânt al Huawei.

Compania e de părere că sistemele juridice din SUA și Canada vor ajunge la o concluzie justă. ”Huawei se supune tuturor legilor și regulilor din țările în care operează, inclusiv dacă e vorba despre controlul exportului, de sancțiuni sau de alte legi ale SUA, ONU sau UE”, mai arată purtătorul de cuvânt al companiei.

Conform informațiilor apărute în presă, Meng, președinte adjunct al companiei, a fost arestată pe 1 decembrie. Pe 7 decembrie ar trebui să apară în fața unui judecător, pentru a i se stabili o cauțiune.

Tensiunile dintre autoritățile americane și Huawei au rămas la un nivel înalt, începând cu 2016. Mai mult, relațiile dintre cele două entități au devenit chiar mai tensionate în ultima vreme, după ce apele au devenit mai tulburi în războiul sancțiunilor dintre SUA și China.

În august, președintele SUA, Donald Trump, a invocat îngrijorări de securitate națională și a semnat o lege care a interzis agențiilor guvernamentale să mai folosească dispozitive Huawei și ZTE. Între timp, într-o scrisoare adresată prim-ministrului canadian, Justin Trudeau, legiuitorii din SUA au încurajat statul să evite Huawei în cadrul planurilor pentru rețele 5G.

Citește și:
Etichete: