09 ian. 2019 | 11:21

Orange a primit în România o amendă uriașă pentru un abuz de care nici nu știai

ACTUALITATE
Orange a primit în România o amendă uriașă pentru un abuz de care nici nu știai

Orange România a fost amendată de către Consiliul Concurenței pentru abuz de poziție dominantă. Amenda este destul de mare și este prevăzută pentru neregulile comise pe o perioadă de patru ani.

Consiliul Concurenței a amendat Orange cu aproape 14 milioane de euro pentru că, în perioada 2011 – 2015, liderul pieței de telecomunicații mobile ar fi limitat accesul companiei Simplus Invest SRL la rețeaua sa de telefonie.

Această companie este un intermediar care se ocupă de transmiterea mesajelor comerciale sau altor categorii prin numere scurte între companii și clienții operatorilor de telefonie mobilă.

Mesajele comerciale sunt acele mesaje publicitare care pun la dispoziţia clienților informaţii referitoare la produse sau servicii sau se facilitează participarea la campanii promoţionale. Tot aici se încadrează și numerele scurte care te ajută să faci plăți, să descarci jocuri, pentru televoting, donații etc.

În urma investigației, Consiliul Concurenței a descoperit că Orange a limitat în perioada menționată accesul companiei Simplus la rețeaua operatorului prin diverse măsuri: refuzul de a deschide noi servicii comerciale prin alocarea unor noi numere scurte sau chiar închiderea anumitor numere scurte, precizează profit.ro.

„Companiile mari, care dețin poziții dominante, trebuie să aibă un comportament nediscriminatoriu față de partenerii lor și să creeze proceduri clare, transparente și rezonabile pentru situațiile ce justifică o limitare a accesului la rețeaua sa”, spune Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, conform sursei citate.

Deși e posibil să nu fi auzit de această Simplus, compania a fost principalul jucător din România, în perioada 2012 – 2013, pe piața de intermediere de transmitere de mesaje comerciale prin numere scurte.

Următoarea măsură legală pe care Consiliul Concurenței o va lua va fi să înștiințeze Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) cu privire la neregulile descoperite în cadrul investigației pe piața analizată.

În 2011, Orange a primit o amendă și mai mare, de aproape 35 de milioane de euro, tot pentru abuz de poziție dominantă. Vodafone a fost în aceeași situație și a fost amendată cu 28,3 milioane de euro.

Orange a contestat acuzațiile, dar instanța supremă a menținut decizia Consiliului Concurenței. Cazul Vodafone încă se află pe rol, menționează profit.ro.