27 iun. 2019 | 15:27

Digi promite 5G, dar poți să uiți de el când vezi ce poate Wi-Fi 6

ACTUALITATE
Digi promite 5G, dar poți să uiți de el când vezi ce poate Wi-Fi 6

Grupul Digi | RCS-RDS e cel mai nou jucător pe piața 5G. Operatorul a anunțat că debutează în centrul vechi cu o conexiune 5G. Totuși, ar trebui să stai cu ochii pe Wi-Fi 6, noul standard de conectivitate wireless.

Digi a anunțat planul de dezvoltare a rețelei 5G și începe din București. Apoi, de la oraș la oraș, până în 2020 speră să aibă câteva stații active pe care chiar să le poți folosi. Spre deosebire de 4G, unde a debutat cu întârziere, operatorul e determinat ca aici să nu rateze startul.

Unde bagă Digi 5G și de ce contează această tehnologie

Tehnologia 5G, încă în dezvoltare și implementare la fel ca Wi-Fi 6, promite viteze incredibile de acces la internet și-o lățime de bandă fenomenală. Nu sunt cuvinte mari, pentru că așa vor sta lucrurile, dar abia după 2020. Anul acesta și următorul sunt mai mult ani de dezvoltare.

Tehnologia 5G e pe cale să fie adoptată de mai multe țări și reprezintă viitorul internetului de mare viteză și al conectivității de date. Puțin probabil să deții un telefon 5G, dar, dacă ai, atunci o poți testa deja în centrul Bucureștiului, conform promisiunii Digi. Sigur, nu te ajută cu mult, dar operatorul se poate lăuda.

Digi promite, pentru 5G, că fiecare site va avea acoperire prin fibră optică pentru viteze de până la 10 Gbps. Primele stații de bază, instalate în iulie și august cu suportul Ericsson și Huawei, vor fi în București – la food court în mall, câteva parcuri și în centrul vechi. Vor fi și în orașele Constanța și Mamaia, Oradea, Cluj și Iași.

Wi-Fi 6 va fi tehnologia care chiar să-ți dea internetul viitorului, poate chiar peste tot

Operatorii telecom ca Digi știu că tehnologia 5G, care utilizează datele mobile, se va aglomera la un moment dat. Astfel, caută să elimine presiunea prin dezvoltarea rețelei Wi-Fi 6, care să preia din traficul intens.

Această tehnologie va aduce, de fapt, acel internet de ultra-mare viteză, cel despre care știai că va veni într-un viitor care acum nu mai pare atât de îndepărtat. Astfel, combinația dintre tehnologia 5G (referitoare la date) și Wi-Fi 6 va avea rezultate remarcabile.

În prezent, aproape 57% din populația lumii este conectată la internet. Viitorul conectivității digitale trebuie să fie unul rapid și facil, iar China și Statele Unite se bat pentru a deține controlul asupra acestuia. Guvernele din toată lumea caută să achiziționeze rețelistica cea mai performantă, iar companiile se bat pentru a pune mâna pe aceste contracte, mizând pe inovație.

Principala diferență dintre 5G și Wi-Fi 6, în contextul rețelisticii deja existente, este abilitatea de a îmbunătăți automatizarea industrială, mașinile autonome, realitatea virtuală și pe cea augmentată. Totodată, nevoia de rețelistă și internet de mare viteză este extrem de mare în vremurile actuale. Wi-Fi 6 ar putea fi lansat spre sfârșitul lui 2019 și e considerat un salt uriaș în domeniu. Asta în timp ce IoT – Internet of Things – nu mai e de multă vreme unul nou.

Specialiștii cred că, până în 2022, volumul de trafic pe internet, generat într-un singur an, va fi similar cu cel înregistrat în cei 32 de ani de când a apărut internetul.

În cazul telefoanelor, Samsung Galaxy S10, de exemplu, oferă deja suport pentru Wi-Fi 6. Da, e disponibil chiar și la Digi. Astfel, dacă ai un așa telefon, imediat ce ai rețelistică îl poți folosi la maximum. Wi-Fi 6 este de aproape trei ori mai rapid decât actuala generație (Wi-Fi 5). Viteza maximă teoretică este de 9,6 Gbps, un plus de la 3,5 Gbps din prezent.

Acestă viteză este teoretică, deoarece nu este chiar realistic ca aceste viteze să fie atinse în scenarii reale. Chiar și dacă ai atinge acele viteze, nu este clar dacă ai avea nevoie de așa ceva.