15 feb. 2019 | 11:33

Care dietă e cea mai benefică pentru a avea o inimă sănătoasă

ȘTIINȚĂ
Care dietă e cea mai benefică pentru a avea o inimă sănătoasă

Bolile cardiovasculare sunt de vină pentru mai mult de 30% din morțile înregistrate la nivel global. Anual, din ce în ce mai mulți oameni sunt diagnosticați cu asemenea boli, motiv pentru care e absolut esențial să găsim metode de a preveni pe cât posibil apariția lor.

Bolile cardiovasculare au un efect negativ asupra calității vieții și expune oamenii la riscul unei morți subite. În Uniunea Europeană, mai mult de 85 de milioane de oameni au boli cardiovasculare, conform datelor din 2015. Costul asupra economiei europene este estimat undeva la 260 de miliarde de dolari pe an. În aceste condiții, este de înțeles de ce bolile cardiovasculare sunt un asemenea coșmar.

Pentru a preveni aceste boli, stilul de viață este o parte esențială. Mai exact, experții încurajează activitatea fizică, renunțarea la țigări și – foarte important – o dietă sănătoasă. Dar ce dietă este mai bună pentru a preveni – sau pentru a ține în frâu – bolile cardiovasculare? Un studiu a analizat să vadă care dietă este mai eficientă pentru menținerea unei inimi sănătoase – cea mediteraneană sau cea vegană.

Astfel, au descoperit că, pe termen scurt, dieta mediteraneană îmbunătățește clar disponibilitatea oxidului de azot din vene și artere, acesta fiind important pentru menținerea sănătății sistemului vascular. Pe de altă parte, dieta vegană a prezentat beneficii clare în sensul reducerii nivelului de colesterol. Partea proastă la dieta vegană a fost că în rândul adepților ei s-au observat reduceri și a unor micro-nutrienți importanți (precum vitamina B12 și iodul), în pofida faptului că participanții la studiu primiseră suplimente de vitamina B12.

„Cercetările au arătat în mod repetat că dietele echilibrate sunt adeseori mai benefice pe termen lung – iar studiul nostru sugerează puternic același lucru”, a subliniat cercetătorul Markos Klonizakis. „În orice caz, este probabil cel mai bine să eviți adoptarea dietelor care urmează trendurile populare – și să iei o alegere în baza nevoilor tale individuale”.

Verdictul studiului este că, pentru o inimă sănătoasă, cea mai bună dietă este cea mediteraneană. Ea implică să consumi foarte multe fructe și legume, cereale integrale, leguminoase și nuci, să înlocuiești untul și alte grăsimi cu uleiul de măsline, să mănânci carne roșie rar (de câteva ori pe lună maxim) și carne de pui și pește de cel puțin două ori pe săptămână.