În China poți plăti cu un zâmbet, dar nimic nu e gratis

Mai multe companii lucrează la metode alternative pentru efectuarea de plăți rapide, dar un restaurant KFC ar putea fi primul care a implementat un astfel de sistem.

Apple încearcă să propage propria platformă de plăți online în diverse colțuri ale mapamondului într-un ritm cât mai rapid. De partea cealaltă a baricadei, chinezii de la Alibaba fac eforturi pentru a-și îmbunătăți mecanismul de plăți înainte să-l scoată din Asia. În timp ce iPhone 8 se pare că va introduce un sistem de autentificare prin recunoaștere facială, Alipay folosește deja un astfel de artificiu pentru efectuarea de plăți.

Cei de la SCMP au detaliat în urmă cu câteva zile modul foarte interesant prin care poți cumpăra ceva de la un restaurant KFC din Hangzhou, China. Aparent, doritorii utilizatori de Alipay își pot plăti comanda într-una dintre locațiile Kentucky Fried Chicken din China printr-un simplu zâmbet.

Deși modul de funcționare al noului sistem este detaliat în clipul de mai sus, merită să ai în vedere câteva aspecte. Practic, la intrarea în KFC ești întâmpinat de un panou inteligent similar cu un LCD gigantic. În momentul în care ai zâmbit, durează câteva secunde pentru a fi autentificat în sistem și pentru a face o plată. Un mesaj de confirmare pe telefon finalizează procesul. Nu trebuie să scoți cardul din portofel sau să tastezi o parolă complicată.

Creatorii Alipay sunt foarte mândri de noul lor sistem de efectuare a plăților și sunt optimiști că este imposibil de păcălit. Câteva camere 3D și algoritmi avansați de detectare a feței refuză tentativele de autentificare prin intermediul unor fotografii sau clipuri video de foarte bună calitate. Momentan, este destul de greu de spus dacă acest mod de efectuare a plăților este perfect sau infailibil, dar sunt șanse foarte mari să-l vedem în mai multe colțuri ale mapamondului într-un timp scurt.

Alexandru Puiu
08:15 04.09.2017
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video