De ce, uneori, nu poți să adormi? Cercetătorii au un răspuns

De ce, uneori, nu poți să adormi? Cercetătorii au un răspuns

Specialiștii au aflat care este motivul pentru care nu poți să dormi noaptea. Se pare că este vorba despre o mutație genetică.

Oamenii de știință de la Universitatea Rockefeller au descoperit o mutație genetică ce ar putea explica de ce această afecțiune se transmite pe cale genetică. În acest fel, specialiștii ar putea elucida mecanismul care determină aceste orare anormale de somn.

Înainte de a ajunge la această concluzie, specialiștii au efectuat un studiu în cadrul căruia au urmărit cu atenție programul de somn, timp de 18 zile, al unei femei în vârstă de 46 de ani, care se confruntă cu probleme grave ale somnului.

Care este cauza insomniilor tale

În urma observațiilor, specialiștii au observat că corpul femeii produce melanina, „hormonul somnului”, cu cinci sau șapte ore mai târziu decât o persoană tipică, iar somnul ei era fragmentat, câteodată compus din perioade foarte scurte de somn neodihnitor.

Pentru a înțelege mai bine cauza acestui comportament, specialiștii au analizat ADN-ul femeii. Astfel, au descoperit o mutație a genei Cry1, care a fost apoi identificată și la ceilalți membri ai familiei care se confruntau cu tulburări ale somnului, scrie Scientific American. Această genă conține o proteină despre care e știe că are rolul de a activa numeroase alte gene, precum și cele responsabile de starea de odihnă. Mutația a șters o parte genei Cry1, făcând-o mai puțin eficientă și cauzând problemele de somn.

Însă, chiar dacă această ipoteză a cercetătorilor este destul de interesantă, nu poate fi luată în calcul, deoarece eșantionul pe care s-a desfășurat studiul este foarte restrâns. În plus, alte studii demonstrează că unele persoane care suferă de insomnii nu au această mutație.

Acest lucru ne arată că multe lucruri nu sunt încă înțelese pe deplin, dar acest studiu ne permite să aflăm o posibilă cauză a tulburărilor de somn cu care ne confruntăm.

Citește și:
Etichete: