16 oct. 2019 | 17:46

De ce România importă deșeuri și de ce tu ești principalul vinovat

ACTUALITATE
De ce România importă deșeuri și de ce tu ești principalul vinovat

România importă tot felul de lucruri de la străini, însă cel mai probabil nu te așteptai să aducă din alte țări și deșeuri.

Problema a ajuns și în atenția jurnaliștilor de la BBC, care au realizat un reportaj prin care arată gravitatea situației, din perspectiva străinilor. Reportajul este disponibil aici.

În esență, răspunsul este unul destul de simplu: românii nu sortează corespunzător deșeuri, așa că acele companii de reciclare care se ocupă de reprocesarea acestora sunt nevoite le să importe, pentru că în România nu există suficiente. Asta nu pentru că românii ar fi mari amatori ai mișcării Zero Waste, al cărei scop este să produci cât mai puțin gunoi posibil, ci pentru că nu sortează selectiv deșeurile.

Jurnaliștii BBC au discutat cu Constantin Damov, CEO-ul Green Group, el mai mare parc integrat de reciclare din Europa de Sud-Est. Reunește șase companii specializate in gestionarea, reciclarea si valorificarea deseurilor. În esență, folosesc deșeuri pentru a crea din acestea noi produse precum fibră PET sau granule de sticlă. Conform lui Damov, compania folosește 50% material local din România, iar restul de 50% dintre deșeuri îl importă din alte țări din Europa. Astfel, dacă nu ar mai importa de la străini, productivitatea companiei ar scădea la jumătate.

România importă deșeuri pentru că cetățenii nu sortează gunoiul

Anual, România produce aproape 270 de milioane de tone de deșeuri. Dintre acestea doar 13% sunt reciclate. Motivul e simplu: pe autorități nu le prea interesează colectarea selectivă și reciclarea.

Legea spune că deșeurile trebuie colectate selectiv pe patru fracții: plastic/metal, hârtie/carton, sticlă, deșeuri reziduale/amestecate/menajere. Din păcate, aproape nimeni nu face asta, în primul rând din lipsa de mijloace.

Partea îngrijorătoare e că, cel puțin teoretic, autoritățile ar trebui să asigure colectarea selectivă a deșeurilor. Legea care prevede acest lucru este Ordonanța de urgență nr. 74/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor. Aceasta a intrat în vigoare pe 1 iulie 2019. Astfel, Comisia Europeană obligă România „să asigure colectarea separată pentru cel puțin deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă din deșeurile municipale”.

De assemenea, până la 31 decembrie 2020, autoritățile trebuie să atingă un nivel de pregătire pentru reutilizare și reciclare de minimum 50% din masa totală generată. Asta  cel puțin pentru deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă care provin din deșeurile menajere.

Totuși, implementarea legii lasă de dorit, iar cetățenii ar trebui să parcurgă distanțe foarte mari pentru a putea arunca deșeurile în mod corespunzător. Poți citi mai multe legat de asta aici.

În 2018, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a condamnat România pentru că nu a închis 68 de gropi de gunoi ilegale. Trebuia să facă acest lucru încă din 2009.