De ce mașinile Dacia ar putea fi mai scumpe din 2020

De ce mașinile Dacia ar putea fi mai scumpe din 2020
Răzvan Băltărețu
Răzvan Băltărețu
09:51 03.10.2019

De la 1 ianuarie 2020, Dacia, implicit și Renault, se va găsi într-o situație dificilă. Mai multe dintre modelele pe care le vinde depășesc limita de poluare pe care Uniunea Europeană o impune. În acest context, ne putem aștepta cât de curând la mașinile hibrid.

De la 1 ianuarie 2020, producătorii auto din Europa trebuie să se conformeze unui nou set de reguli în ceea ce privește normele de poluare. Nu doar Dacia și Renault sunt pe listă, ci și mașini de la Audio, Suzuki sau chiar BMW. Dar Dacia e aici cu trei modele, unul dintre ele foarte popular.

Conform cifrelor de vânzări, Dacia Duster a fost un succes pentru grupul Renault. Dar fix mașina aceasta, cu motorul TCe de 130 CP e într-o poziție dificilă. E urmată de Dokker și Lodgy. Astfel, de la 1 ianuarie, amenda pentru Duster ar putea ajunge la 1.629 de euro. Pentru Lodgy, de exemplu, cu motorul TCe de 100 CP ar fi de 1.172 euro.

De ce Dacia ar avea probleme din cauza emisiilor de dioxid de carbon?

Uniunea Europeană va coborî de la 1 ianuarie 2020 pragul emisiilor de CO2. Astfel, tot ce-i sub 110 g/km e în regulă, nu plătește nimic în plus. Din 2021, pragul va scădea la 95 g/km. Astfel, în funcție de cât poluează fiecare mașină, cu atât crește penalizare. Lodgy, de exemplu, la 134 k/km, înseamnă penalizarea mai sus menționată.

Mai mult sau egal cu 173 g/k înseamnă penalizare de 12.500 de euro. Limita asta crește pentru standardul WLTP (mai puțin sau egal cu 201 g/km). Cert e însă că Dacia și Renault se regăsesc în această situație. Și, da, nu sunt singurele afectate.

Aici apare și planul secundar pe care Renault l-ar avea atât pentru tot grupul, cât și pentru Dacia în particular: o mașină hibridă și una electrică. Arndt Ellinghorst, analist la Evercore ISI, a apreciat într-o analiză din august că în următorii doi ani îndeplinirea ţintelor privind emisiile va costa producătorul Dacia aproximativ 671 milioane de euro. Sau, per unitate, asta ar însemna 1.269 euro.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Sursa: Autoplus