24 ian. 2019 | 19:00

Dacia Duster cu șenile are un rival mai bun și mai rapid

VIDEO ACTUALITATE

Dacia Duster cu șenile este o atracție deosebită și o necesitate în România, dar are un rival în alte țări. Nissan și-a echipat modelul Altima tot cu șenile de zăpadă, dar mașina producătorului japonez pare mai bine echipată.

Dacia Duster cu șenile îi încântă pe români pentru că e mașina ideală pentru drumurile jalnice din România, fie că locuiești în București sau într-o comună noroioasă care n-apare nici pe hartă.

Dar presa online dezvăluie o surpriză – Nissan Altimate AWD, un sedan cu șenile de zăpadă care se “înfige” bine prin drumurile înzăpezite la fel de bine cum ar face-o pe o șosea curățată.

Dacia Duster cu șenile, devansată de Nissan Altima echipată de iarnă canadiană

Chiar dacă nici cu Dacia Duster cu șenile nu te faci de râs, tot Nissan Altima este atracția principală în 2019 la Montreal International Auto Show. Japonezii au echipat mașina special pentru această expoziție din Canada, acolo unde iernile sunt foarte dure și orice automobil convertit astfel e o binecuvântare a tehnicii auto.

nissan altima cu senile

În Canada, Nissan Altima vine din fabrică deja configurat cu opțiunea de a schimba roțile cu șenile, pentru că este o țară unde ninsorile chiar sunt abundente, dar nu înseamnă că oamenii rămân blocați în nămeți până la primăvară, cum se mai întâmplă știi tu unde.

Șenilele de pe acest Nissan au aproape 122 centimetri lungime și 76,2 centimetri înălțime. Prin urmare, clasicul sedan Altima este mai înalt decât în mod obișnuit, dar și ampatamentul său a fost ridicat cu 7,62 centimetri pentru ca șenilele să se potrivească în locul roților.

nissan altima cu senile

Modelul de față a fost configurat de atelierul din Quebec Motorsports In Action, unde asamblarea a durat vreo 150 de ore, dar s-a muncit mai mult decât pare la această mașină. Caroseria în sine a devenit mai robustă nu doar ca să-ți încânte privirea, dar și din rațiuni tehnice. Toate cele patru aripi au fost, de asemenea, extinse, ca să împrăștie zăpada cât mai în afara automobilului pentru că se creează o adevărată furtună de zăpadă când mărește viteza.

Nu există încă vreo confirmare oficială despre viteza pe care o poate atinge, dar în mod sigur este mult mai rapidă decât Dacia Duster cu șenile.

Cât de bună este, totuși, Dacia Duster ce șenile

dacia duster cu senile

Dacia Duster cu șenile este o mașină specială pentru situații excepționale. Jandarmeria Română, de exemplu, folosește un astfel de automobil, dar este utilă și pentru Jandarmeria Montană sau SMURD.

De asemenea, Dacia Duster cu șenile poate fi folosit în agricultură, armată, dar şi industria hotelieră. Se poate merge cu el pe zăpadă, prin noroi sau nisip. Partea și mai bună e că roțile pot fi schimbate cu șenile și viceversa, ceea ce îl face modular și extinde capabilitățile. Roțile pot fi montate în în aproximativ o oră. Sistemul cu șenile e gândit pentru modelul 4 x 4 și costă aproximativ 10.700 de euro.

Șenilele folosite pe un model Dacia Duster au o bandă de cauciuc cu o lățime de 350 de milimetri. Viteza maximă pe care o poate atinge o mașină echipată cu acest kit este de 60 de km/h. Totodată, sistemul e proiectat să reziste la temperaturi extreme, de la minus 40 de grade până la plus 60 de grade. Fiecare cântărește 111 kilograme.