Cum și-a „înghițit” pământul unul din cele mai mari oceane

Cum și-a

Cu 700 de milioane de ani în urmă, supercontinentul antic Rodinia s-a întors pe dos când Pământul și-a „înghițit” propriul ocean, după cum sugerează un studiu.

Rodinia a fost un supercontinent care a existat chiar înainte de Pangea – un alt supercontinent, ceva mai popular, care a existat în urmă cu până la 320 de milioane de ani în urmă. Un studiu nou, condus de cercetătorul Zheng-Xiang Li de la Curtin University din Perth, Australia, arată că supercontinentele și superoceanele s-ar forma și destrăma în cicluri alternative, care ba conservă crusta oceanelor, ba o „reciclează” înapoi în interiorul Pământului.

„Noi sugerăm că structura mantalei Pământului se reorganizează complet doar la fiecare al doilea supercontinent prin regenerarea unui nou superocean și printr-un cerc nou de foc”, a explicat Li într-un email pentru Live Science. Pentru a înțelege mai bine, Cercul de Foc reprezintă un lanț de zone de subducție din Oceanul Pacific, unde crusta oceanului se freacă sub continente. Numele vine de la vulcanii și cutremurele care apar des în acea zonă.

Despre supercontinente știm, conform descoperirilor geologilor, că s-ar forma o dată la fiecare 600 de milioane de ani, din alipirea mai multor continente. Primul supercontinent ar fi fost Nuna, apărut acum aproape 1,6 miliarde de ani. Ulterior, Nuna s-a destrămat. Mult mai târziu, s-a format Rodinia, în urmă cu 900 de milioane de ani în urmă. Acesta din urmă s-a rupt la rândul său acum 700 de milioane de ani, iar acum 320 de milioane de ani s-a format Pangea.

Fiecare supercontinent se rupe și se recreează prin două metode – introversie și extroversie. Introversia începe cu un supercontinent înconjurat de un singur superocean. Supercontinentul începe să se rupă în mai multe bucățele, separate de un ocean nou, interior. Mai apoi, în acest ocean mai mic apar procese de subducție. Ele fac ca oceanul interior să fie supt în interiorul Pământului, pentru ca într-un final continentele să se lipească din nou și să formeze un nou supercontinent.

Pe de altă parte, extroversia creează atât un nou continent, cât și un nou superocean. La început, supercontinentul se rupe și creează un ocean interior, ca la introversie. Doar că procesele de subducție încep în superoceanul exterior, nu în cel interior. Astfel, Pământul înghite superoceanul, întorcând pe dos supercontinentul, astfel încât fostul ocean interior devine noul superocean care înconjoară supercontinentul.

„Datele acestea reprezintă doar începutul și abia acum putem pune piesele unele lângă altele”, a zis Mark Behn, geofizician la Boston College și la Woods Hole Oceanographic Institution.

Citește și:
Sursa: Live Science