26 mai 2019 | 08:37

Cum se votează la alegerile UE: până și Google sare în ajutorul românilor

ACTUALITATE
Cum se votează la alegerile UE: până și Google sare în ajutorul românilor

Dacă nu știi încă cum se votează la alegerile UE, e în regulă, acest ghid ar trebui să fie tot ce-ai nevoie. Secțiile de votare sunt deja deschise, de la ora 7:00, și se vor închide la ora 21.

Cum se votează la alegerile UE

Cu sau fără acest doodle de la Google, condițiile rămân aceleași. Românii sunt chemați la vot pentru aceste alegeri europarlamentare. În urma lor, țara trimite 33 de reprezentanți în Parlamentul European. Dacă Marea Britanie finalizează demersul cu Brexit, vor fi doar 32 de reprezentanți, dar la cum arată lucrurile acum e puțin probabil să mai termine vreodată cu Brexit.

Dacă încă nu știi cum se votează la alegerile UE, ei bine, pe 26 mai cetățenii care au vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua de referință inclusiv, au dreptul de a vota. Votul din străinătate este posibil dacă se îndeplinesc anumite condiții și sunt numeroase secții de votare deschise în diaspora, în aproape toate țările. Ca să știi cum se votează la alegerile UE, trebuie să știi că în România aceste alegeri europene se desfășoară în intervalul orar 7:00 și 21:00.

Alegătorii sunt arondați unei secții de votare, în funcție de domiciliu sau reședință. Listele de alegători sunt realizate în avans. Totuși, votul la altă secție de votare este posibil. Alegătorii (români sau din alt stat membru) pot vota la orice altă secție de votare decât aceea unde sunt arondați, dacă în ziua votului se află în altă localitate decât cea de reședință. Președintele secției de votare trebuie sa-i înregistreze pe listele suplimentare de alegători.

Cum se votează când locuiești în România

cum se voteaza la alegerile ue Google doodle

În România, cetățenii care au vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua de referință inclusiv, au dreptul de a vota. Nu este nevoie de pre-înregistrare pe listele electorale, acestea sunt întocmite în avans de către autorități. Totuși, dacă ai schimbat recent domiciliul, poți verifica dacă înscrierea pe listele electorale este corectă. Vezi asta pe site-ul oficial.

Cum se votează dacă vrei s-o faci de la distanță? Ei bine, din păcate, n-ai nicio șansă s-o faci de la distanță. Votul online, prin corespondență sau împuternicire nu e posibil în România. Altfel, dacă ajungi la secția de vot, ai nevoie de carte de identitate valabilă sau pașaport.