Cum pot contribui șoarecii în lupta contra deep fake-urilor

Cum pot contribui șoarecii în lupta contra deep fake-urilor
Teodora Tudosie
Teodora Tudosie
12:00 12.08.2019

Cea mai nouă armă pe care cercetătorii și-au dat seama că o pot folosi împotriva tehnologiei deep fake este una destul de neobișnuită.

Tehnologia deep fake este una destul de îngrijorătoare, mai ales dacă te gândești la modalitățile prin care poate fi folosită în scopuri negative. În esență, acestea sunt imagini ale unor persoane celebre prelucrate cu ajutorul machine learning pentru a părea reale. Astfel, poți face o persoană să spună ce vrei tu, iar imaginile să pară suficient de reale pentru a-i păcăli pe ceilalți.

Problema ar putea fi una majoră, mai ales pentru că e destul de ușor să pici în plasă pe internet, iar această tehnologie sofisticată face totul și mai ușor pentru cei rău-intenționați.

Cum sunt antrenați șoarecii pentru lupta contra deep fake-urilor

Cercetătorii de la Institutul de Neuroștiință din cadrul University of Oregon încearcă să antreneze șoareci pentru a detecta iregularitățile din vorbire. Astfel, ar putea ajuta platforme precum Facebook sau YouTube să detecteze deep fake-uri înainte ca acestea să apuce să se răspândească în mediul online.

În acest scop, oamenii de știință au antrenat șoarecii să identifice diferența dintre sunetele pe care oamenii le scot la pronunțarea cuvintelor. Așadar, pentru că șoarecii sunt capabili să înțeleagă acest fenomen complex de categorisire a diferitelor sunete din vorbire, e foarte probabil să poată fi antrenați să facă diferența între un discurs real și unul fake.

În experimentul cercetătorilor de la University of Oregon, șoarecii au reușit să identifice sunetele corecte în 80% din cazuri.

Există și alte metode prin care un deep fake poate fi detectat. Acestea se bazează pe algoritmi care identifică mișcări ale capului sau inconsistențe în ceea ce privește lumina. Totuși, aceste tehnici se bazează pe greșelile celor care creează deep fake-urile. Astfel, folosirea acestora în combinație cu ajutorul șoarecilor ar putea fi soluția ideală.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Sursa: BBC
Etichete: