Cum ești ascultat pe iPhone: dezvăluiri despre cine poate face așa ceva
În 2019, mai mult ca oricând, Apple a mizat pe intimitatea pe care serviciile sale ți-o oferă. Mai puțin când vine vorba de Siri pe iPhone și nu numai. Există o explicație, dar nu-i deloc una care să te mulțumească sau să te facă să dormi mai liniștit.
După scandalul Cambridge Analytica în centrul căruia a fost Facebook, unul mai mare îi are în vizor pe giganții Apple, Amazon și Google. Recent, au apărut informații despre cum conversațiile tale intime pot fi ascultate din cauza Siri, asistentul digital pe care Apple l-a integrat în iPhone, iPad și chiar boxa inteligentă HomePod.
Cine are acces să te asculte prin iPhone și n-ar trebui
Spre deosebire de Google sau Amazon, Apple nu folosește profilarea utilizatorilor ca să facă Siri un asistent mai bun. Totuși, acest produs cam bate pasul pe loc la eficiență. Astfel, o parte din cererile care ajung la Siri sunt analizate ca să îmbunătățească asistentul. Asta înseamnă că înregistrările sunt trimise la echipe de analiză.
Apple susține că nu sunt conectate înregistrările cu datele de identificare ale utilizatorilor. Mai mult, compania a declarat că mai puțin de 1% din activările zilnice de pe Siri sunt folosite. Și acelea au doar câteva secunde.
Cel puțin aceasta e versiunea prezentată de Apple în legătură cu bucățile de înregistrări colectate de pe iPhone și alte produse. Conform unei surse din interior, nu sunt eliminate cazurile când oamenii activează din greșeală Siri și sunt înregistrate conversații intime, uneori și din timpul sexului.
„Au fost nenumărate momente când au fost înregistrate conversații private între doctori și pacienți, discuții de afaceri, infracțiuni și chiar întâlniri intime. Aceste înregistrări sunt legate de utilizator prin locație, detalii pentru contactare și datele din aplicație”, a explicat un avertizor de integritate.
Dincolo de iPhone, pe Apple Watch și HomePod e cel mai ușor să activezi din greșeală Siri.
Cât de multe informații sunt legate de conversațiile pe care (vrei sau nu vrei) le ai cu Siri
Apple susține că datele utilizatorilor nu sunt în pericol, pentru că înregistrările sunt anonimizate. Iar aici versiunea corporație se contrazice cu ce zice avertizorul de integritate.
„Nu e un control prea mare asupra oamenilor care lucrează acolo și palierul de date pe care le analizează e destul de mare. Nu ar fi dificil să identifici o persoană pe baza unei astfel de înregistrări, mai ales în cazul activărilor accidentale – [poți obține] adresă, nume și așa mai departe”, a explicat acesta.
Cei care lucrează în acest sistem ar trebui să raporteze activările accidentale drept probleme tehnice. Nu există însă un protocol cu ce trebuie făcut când sunt detalii confidențiale în astfel de înregistrări.