30 oct. 2019 | 13:31

Cum a ajuns Netflix să enerveze regizorii de la Hollywood

ACTUALITATE
Cum a ajuns Netflix să enerveze regizorii de la Hollywood

Netflix a reușit să-și pună în cap mai mulți regizori de la Hollywood. Iar acest conflict nu are legătură cu filmele sau producțiile găzduite de gigantul din zona de video streaming, așa cum ai crede.

Netflix, gigantul din domeniul serviciilor de streaming video, e pus la colț de mai mulți regizori de la Hollywood. Compania e criticată pentru că testează pe dispozitivele mobile funcția care le permite utilizatorilor să deruleze pe repede-înainte un film sau un serial. E valabil și invers: utilizatorii pot încetini, dacă vor, o producție sau un program.

E cam ceea ce oferă deja alte platforme precum YouTube. Numai că regizorii sunt nemulțumiți de acest lucru. Printre cei care au venit cu reproșuri la adresa Netflix se numără Brad Bird și Judd Apatow. E o funcție „ridicolă și insultătoare”, spun aceștia.

De ce sunt supărați regizorii pe Netflix

Deocamdată, funcția de derulare pe repede-înainte sau de încetinire a conținutului e testată pe telefoanele cu Android. Dar regizorii sunt nemulțumiți. Consideră că utilizatorii vor apela la această funcție și astfel vor pierde esențialul din producțiile lor.

Regizorul Brad Bird susține că ceea ce face Netflix acum este încă o lovitură dată cinema-ului clasic, după altele similare. „Chiar totul trebuie să fie gândit pentru oamenii leneși și fără gusturi?”, se întreabă și Peter Ramsey, co-autor al producției Spider-Man.

Reprezentanții Netflix au explicat.

„Este un test mobile only care le oferă oamenilor posibilitatea de a varia viteza de vizionare pe telefoane sau tablete – pot alege de la viteza obișnuită la o viteză mai mică (0,5X sau 0,75X) sau mai mare (1,25X și 1,5X). Este o opțiune disponibilă de multă vreme pe DVD playere și a fost solicitată frecvent de membrii noștri. De exemplu, oamenii își doresc să revadă o anumită scenă sau își doresc să folosească o viteză mai mică în cazul filmelor străine. […] nu avem în plan să lansăm aceste caracteristici în viitorul apropiat. Iar includerea acestor elemente în serviciile Netflix depinde de feedback-ul pe care îl primim.”
Keela Robison, Vice President, Product Innovation, Netflix (pe blogul companiei)

De regulă, utilizatorii nu se declară deranjați de o astfel de funcție. O au la dispoziție și o pot folosi sau nu. Google Chrome are câteva extensii care le permit utilizatorilor Netflix să deruleze pe repede-înainte. La fel se întâmplă și la YouTube.

Netflix susține că în funcție de reacțiile primite în urma acestor teste va decide dacă introduce sau nu funcția în platforma sa.