Fizicienii au construit un dispozitiv cuantic care poate prezice viitorul

Fizicienii au construit un dispozitiv cuantic care poate prezice viitorul

Fizica cuantică pare să fie o soluție pentru o varietate de probleme cu care ne confruntăm acum, din punct de vedere tehnologic.

O echipă de oameni de știință de la Griffith University din Australia și Nanyang Technological University (NTU) din Singapore au dezvoltat un dispozitiv cuantic care poate simula evenimente viitoare cu o acuratețe foarte mare. Device-ul poate prezice realități alternative sau posibile întâmplări viitoare.

Cercetătorii au creat un procesor fotonic cuantic de informații. Acesta poate determina posibilele traiectorii ale unor fotoni individuali de lumină, în același timp. Apoi îi clasifică pe aceștia în funcție de probabilitate.

Predicțiile sunt o parte importantă a vieții noastre. De exemplu, atunci când încerci să scoți o tavă fierbinte din cuptor, nu apuci materialul cu mâinile goale, pentru că poți prezice cu ușurință că materialul fierbinte va produce răni la nivelul pielii. Aceste decizii sunt ușoare, pentru că te bazezi pe informații deja disponibile.

„Când ne gândim la viitor, ne confruntăm cu o varietate de posibilități. Aceste posibilități cresc exponențial cu cât ne afundăm mai mult în viitor. De exemplu, chiar dacă avem doar două opțiuni din care putem alege în fiecare minut, în mai puțin de jumătate de oră există peste 14 milioane de viitoruri posibile. În mai puțin de o zi, această sumă depășește numărul de atomi din univers”, spune Dr. Mile Gu, cercetător NTU.

Echipa de cercetători a realizat că un dispozitiv cuantic poate examina toate viitorurile posibile din procesul de decizie. Pentru asta, au folosit conceptul din fizica cuantică numit superpoziție. Diferite stări potențiale se pot manifesta simultan. Totuși, numai în momentul în care sistemul este observat se poate determina starea exactă.

Cum ne poate ajuta fizica cuantică

Descoperirea are implicații majore în ceea ce privește intersecția dintre mecanica cuantică și machine learning.

Cercetătorii își concentrează de obicei eforturile în jurul unui computer clasic pentru a dezvolta algoritmi de predicție. Iar pentru asta trebuie să folosească de cele mai multe ori sute de unități centrale (CPU) și procesoare grafice (GPU) pentru a antrena sistemele care rulează acești algoritmi.

Fizica cuantică ar putea rezolva această problemă. Astfel, vor putea face mai multe lucruri cu mai puține resurse. Cercetătorii văd o mulțime de avantaje ale sistemelor cuantice față de computerele tradiționale. Acestea vor reuși să depășească limitele impuse de sistemele computerizate binare, ceea ce ar duce la o putere de procesare mult mai mare, dar și la optimizarea memoriei.

Citește și: