17 nov. 2017 | 12:30

Energizantele care te țin treaz de Black Friday fac mult mai rău decât crezi

ACTUALITATE
Energizantele care te țin treaz de Black Friday fac mult mai rău decât crezi

Băuturile energizante pe care unii le folosesc ca să nu doarmă în noaptea de Black Friday vin cu riscuri prea mari ca să merite avantajele.

Un studiu publicat în Frontiers in Public Health arată că băuturile energizante ne măresc tendința de a avea un comportament nesăbuit și aduc probleme mentale. Mai mult, contribuie la hipertensiune, obezitate, probleme dentare și distrugerea rinichilor. Consumul de băuturi energizante crește în întreaga lume. De exemplu, în Statele Unite aduc 10 miliarde de dolari pe an în venituri din vânzări. Însă oamenii văd doar beneficiile prezentate în reclame, care promit o băutură ce va îmbunătăți energia și vitalitatea consumatorilor. Conținutul nutrițional și efectele negative rămân într-un con de umbră.

Cam toate băuturile energizante conțin ingrediente asemănătoare – apă, zahăr, cafeină, vitamine, minerale și stimulenți nenutritivi de tipul guarana, taurină și ginseng. Unele din ele conțin 100 mg de cafeină – mai exact, de opt ori mai mult decât o cafea obișnuită în care se regăsesc 12 mg. Pentru adulți, doza zilnică recomandată ajunge până la 400 mg, dar pentru copii nu există prea multe date.

Riscurile principale pe care le aduc energizantele provin de la cantitățile mari de zahăr și cafeină pe care le conțin. Cei care le consumă pot experimenta dureri de stomac, irascibilitate, hipertensiune, obezitate, oboseală, probleme cu rinichii și probleme mentale care includ stresul și anxietatea. O altă problemă care trece ușor neobservată este moda cocktailurilor cu energizante și alcool.

Cei care beau asemenea băuturi își dau seama mai greu dacă se apropie de starea de ebrietate, motiv pentru care, cel mai adesea, vor consuma mai mult alcool. Un studiu publicat de Universitatea din Toronto, care tratează aceeași problemă, arată cum ești beat și foarte treaz în același timp. Prin urmare, ești mai dispus să faci lucruri iraționale. Cercetătorii speră că descoperirile studiului lor sunt suficiente pentru a demonstra că efectele negative de sănătate ale energizantelor sunt mai mari decât cele pozitive.