Cât rezistă corpul uman până începe să se auto-consume

Cât rezistă corpul uman până începe să se auto-consume

Cât poate rezista, de fapt, corpul uman? Este o întrebare pe care mulți dintre noi ne-am pus-o la un moment dat, într-un moment de oboseală supremă.

Se pare că există o limită a anduranței umane, care odată depășită nu duce la nimic bun. Pentru eforturi depuse pe termen lung, limita de ardere a caloriilor a metabolismului este de 2,5 ori mai mare decât în mod normal. Mai mult de 2,5, iar corpurile noastre ajung să se hrănească cu țesuturi și rezerve de grăsimi proprii.

Pentru a înțelege mai bine limitele corpului uman, o echipă de cercetători a analizat datele strânse în urma diferitelor evenimente și provocări de anduranță la care sunt supuși oameni – de la participarea în ultramaratoane de 5.000 de kilometri la nașterea unui copil.

„Asta definește câmpul a ceea ce este posibil pentru oameni”, a zis antropologul Herman Pontzer, de la Duke University din North Carolina, Statele Unite ale Americii, care a participat la studiu. „Există o limită până și la numărul de calorii pe care intestinele noastre îl pot absorbi pe zi”.

Noul studiu implică urmărirea consumului de energie în rândul a șase competitori din Race Across the USA. În acest maraton, vreme de cinci luni, oamenii au alergat câte șase maratoane pe săptămână. Cercetătorii au analizat datele și de la Tour de France și expedițiile arctice.

„Poți fac treburi foarte intense vreme de câteva zile, dar dacă vrei să reziști mai mult trebuie să dai puțin înapoi”, a zis Pontzer.

Se pare că trupul uman poate să facă astfel încât să nu se folosească energie mai rapid decât o poate realimenta. Acest lucru este însă util doar pe termen scurt. Pe termen lung, un asemenea ritm poate duce, în cele din urmă la moarte. Chiar și așa, cercetătorii au spus că această limită de efort poate să fie depășită de anumiți oameni – în special de atleții de elită.

Citește și: