Un computer instalat într-o servietă s-a vândut cu jumătate de milion de dolari

Un computer instalat într-o servietă s-a vândut cu jumătate de milion de dolari

Cineva a cumpărat un Apple I, l-a instalat într-o servietă și apoi la vândut cu jumătate de milion de dolari la o licitație.

Un computer original Apple I din 1976, construit chiar de Steve Wozniak, a fost vândut la licitație pentru 371.260 de lire sterline (aproape 500.000 de dolari) la Christies. Computerul vine într-o servietă și are o tastatură dedicată.

De ce o servietă? Apple I nu avea o carcasă proprie. La vremea respectivă, pentru 666 de dolari primeai o placă pe care o puteai „lega” la un ecran și la o tastatură, iar carcasa era problema celui care cumpăra computerul. La un moment dat, o persoană s-a gândit să instaleze toate aceste elemente într-o serviete. Și așa a transformat creația lui Wozniak într-un PC portabil.

De ce Apple I este un computer atât de apreciat

Este estimat că în jur de 200 de astfel de computere au fost create, dar majoritatea au dispărut. Potrivit informațiilor disponibile, în lume ar mai fi doar 68 de astfel de dispozitive, iar cel vândut la licitație ar fi computerul cu numărul 10.

Pentru a finanța producția acestor computere, Steve Jobs și-a vândut automobilul, un model VW Microbus, iar Steve Wozniak și-a vândut cu 500 de dolari computerul personal, un model HP-65. Computerele originale Apple I au fost cumpărate de Byte Shop și au fost vândute cu 666 de dolari bucata. Un număr de 175 de unități dintr-un total de 200 au fost vândute, iar cele rămase au fost distruse.

Acest Apple I a fost achiziționat de Rick Conte, care îl cumpărase să învețe programare BASIC. El a donat computerul în 2009 către Maine Personal Computer Museum, pentru ca apoi să fie vândut în două rânduri către alte persoane.

În pachetul oferit la licitație au fost incluse și alte bucăți de istorie: manualul original, mai multe reviste și articole despre Apple I, documentația originală, dar și alte lucruri precum o imprimantă SWTPC PR-40.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Techcrunch