11 iul. 2019 | 08:36

Cine a scris primul roman din toate timpurile: amintește de Game of Thrones, dar nu ai auzit de el

ACTUALITATE
Cine a scris primul roman din toate timpurile: amintește de Game of Thrones, dar nu ai auzit de el

În cazul în care îți place să crezi că te pricepi destul de bine la literatură, s-ar putea să te uimească faptul că nu ai auzit niciodată de primul roman din toate timpurile.

Este intitulat Povestea lui Genji și majoritatea istoricilor sunt de părere că ar fi primul roman scris vreodată. La momentul redactării sale de către doamna Murasaki Shikibu, tipul acela de scriere nu era inclusă în nicio categorie, dar având în vedere faptul că este o relatare de ficțiune de dimensiuni foarte generoase, experții au căzut de acord că poate fi definită ca roman.

În teorie, bazele romanelor s-au pus cu mult înainte de Povestea lui Genji, în Grecia Antică, Roma sau India. Până la creația lui Murasaki, din secolul 11 în Japonia, dimensiunile scrierilor precedente nu s-au apropiat de amploarea acestei povești. Ca referință, primul roman are 54 de capitole, mai mult decât multe dintre volumele actuale de proză.

În ceea ce privește povestea autorului, Murasaki a fost o doamnă de curte la împăratul Japoniei. În acea perioadă, doar bărbații aveau voie să scrie în chineza formală, în timp ce femeile puteau redacta texte doar în japoneză, considerată pentru plebi. Printre alte activități ale sale, Lady Murasaki Shikibu era poet de curte. Împreună cu rivala și prietena ei Sei Shonagon, scriau povești și poeme pentru celelalte femei nobile.

Povestea lui Genji continuă să se vândă foarte bine și astăzi, fiind tradusă în foarte multe limbi străine. Primul roman, dacă nu era evident din titlu, ne atrage atenția asupra aventurilor prințului Hikaru Genji, asupra proveștilor și dramelor sale.

Premisa cărții, în cazul în care te gândești să o cumperi, este despre un prinț care și-a pierdut titlul regal din cauza unor intrigi politice. Din acel moment, a devenit un ofițer imperial și a încercat să-și creeze o carieră. Pe de altă parte, s-a căsătorit și și-a înșelat soția în mai multe rânduri. A avut o relație cu mama sa vitregă din care a ieșit un copil. A răpit o fetiță de doar 10 ani pe care și-a propus să crească pentru a deveni femeia perfectă pentru el. Numele copilului era Murasaki, o referință la autor. Ea a crescut pentru a deveni, în final, dragostea vieții lui Genji. Ideea este că intriga politică și infidelitățile din Povestea lui Genji au mari șanse să-ți aducă aminte de Game of Thrones.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele