Chrome te ajută să faci curățenie prin extensiile care îți fac rău

Chrome te ajută să faci curățenie prin extensiile care îți fac rău

O mare parte din flexibilitatea Google Chrome este derivată din volumul mare de extensii pe care le poți încărca în browser. Din păcate, nu toate sunt perfecte, chiar dacă le-ai luat din Chrome WebStore.

O mare parte din criticile la adresa Google Chrome pleacă de la volumul semnificativ de resurse hardware pe care le consumă. De cele mai multe ori însă, în acele circumstanțe, problema nu pleacă de la browser, ci de la extensiile care ți s-au ancorat de bună voie în aplicație și sunt surprinzător de eficiente în a-ți agresa procesorul.

Tot vizavi de extensii, un studiu recent care a analizat conținutul din Chrome WebStore a ajuns la concluzia că 85% dintre extensii nu au un document de ”termeni și condiții”, în care să explice cum îți prelucrează datele. Faptul că multe dintre ele folosesc librării terțe cu vulnerabilități cunoscute este doar un bonus.

În orice caz, conform celor de la TechDows, Google ar putea introduce un log de activitatea pentru extensiile pe care le ai instalate în Chrome. Deși acel document nu va fi foarte ușor de interpretat, te va ajuta să monitorizezi un pic mai atent comportamentul micilor add-on-uri. Vei putea să vezi dacă o extensie face ceva ce nu ar trebui sau dacă îți expediază datele în vreo direcție.

Conform sursei apropiate de companie, Google Chrome va include un mecanism pentru monitorizarea activității tuturor extensiilor. Activitățile vor fi incluse într-o listă, iar utilizatorii vor avea posibilitatea să oprească sau să declanșeze înregistrarea evenimentelor cauzate de instrumentele tale suplimentare din browser. În momentul în care ceva nu ți se pare regulă, vei putea să dezactivezi temporar o extensie sau să o elimini pentru totdeauna, în funcție de cât de gravă este abaterea.

Din păcate, nu este foarte clar când va ajunge această funcție la marea masă a utilizatorilor, dar ar trebui să fie disponibilă pe canalul de versiuni beta Chrome Canary, în cazul în care vrei să o încerci.

chrome-extension-activity

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: TechDows