23 iul. 2019 | 16:12

Chris Kraft, primul director de zbor NASA și personaj cheie în programul Apollo, a murit

ACTUALITATE
Chris Kraft, primul director de zbor NASA și personaj cheie în programul Apollo, a murit
NASA

Chris Kraft a ajuns la NASA chiar din anul în care s-au pus bazele acesteia și a devenit în 1958 primul director de zbor al agenției spațiale.

Christopher Columbus Kraft a murit doar după câteva zile de la aniversarea de 50 de ani de la prima aterizare pe Lună. A încetat din viață pe data de 22 iulie 2019, la vârsta de 95 de ani.

Chris Kraft a fost inginer aerospațial și primul directo de zbor din cadrul NASA. Realizările sale din cadrul agenției spațiale au fost numeroase iar printre cele mai importante reușite ale carierei sale se numără cele din cadrul programului Apollo.

Prima sa sarcină pe care a avut-o la NASA a fost din start una dificilă. A trebuit atunci să creeze reguli și proceduri pentru o călătorie sigură a omului în spațiu. Dificultatea sarcinii stătea atât în lipsa tehnologiilor sofisticate, pe care pe atunci nu le avea la dispoziție, dar și în lipsa unui precedent. Ce reguli să poată crea pentru ceva ce nu mai fusese făcut vreodată?

Totuși, Chris Kraft a făcut față provocării, iar regulile scrise de el și echipa pe care a adunat-o au reprezentat elemente cheie în programele Mercury, Gemini și Apollo.

Cât de important a devenit Chris Kraft pentru NASA

Chris Kraft s-a născut în anul 1924, într-un oraș din statul american Virginia. Și-a făcut studiile la Institutul Politehnic, cunoscut acum sub numele de Virginia Tech.

În 1958 a ajuns la NASA și a devenit rapid director de zbor.

Cu timpul, responsabilitățile acestuia au crescut. A ajuns să fie principalul responsabil pentru misiunile de zbor ale echipajelor NASA, atât din punct de vedere al planificării, dar și în ceea ce privește antrenarea și executarea efectivă a programului Apollo. În timpul Apollo 12, Chris Kraft a devenit chiar director adjunct al Manned Spacecraft Center.

Și-a menținut titlul până în 1982, când s-a retras din activitatea oficială, însă a continuat să fie consultant pentru NASA.

Cu doar două ziel înainte de decesul acestuia s-au împlinit 50 de ani de la primul pas pe care omul l-a făcut pe Lună.