22 feb. 2016 | 10:45

Astronauții misiunii Apollo au auzit „muzică” venind de pe Lună

ACTUALITATE
Astronauții misiunii Apollo au auzit

Probabil că, atunci când te afli pe Lună, ultimul lucru la care te aștepți e să auzi muzică. Membrii echipajului misiunii Apollo au trecut prin această experiență, auzind pe faţa ascunsă a satelitului transmisiuni radio similare muzicii. 

Sursa acestora nu este cunoscută, deși au trecut peste patru decenii de la incident. Asa s-a întâmplat în 1969, cu două luni înainte de prima aselenizare istorică a Apollo 11. Nava Apollo 10 a intrat în orbita satelitului şi a călătorit în jurul feţei sale ascunse. Timp de o oră, membrii echipajului nu au fost în contact radio cu Pâmântul şi nimeni de acasă nu putea să îi vadă sau să îi audă. Publicul știa, până de curând, că totul a decurs conform planului.

Câteva înregistrări considerate pierdute au fost redescoperite şi au relevat ce s-a întâmplat cu adevărat în timpul misiunii. Casetele arată că radioul modulului Apollo a transmis „o muzică stranie, din altă lume”, potrivit unei noi serii Science Channel, intitulată „Dosarele Neexplicate ale NASA”. Conversaţiile dintre astronauţi arată surprinderea acestora, generată de sunetele pe care le-au auzit:

„Sună de parcă ar fi muzică din spaţiu”.

„Auzi asta? Fluieratul acesta? Uuuuu…”

”Asta e o muzică ciudată!”

Transmisia „muzicală” inexplicabilă a durat aproape o oră, iar astronauţii au dezbătut, înainte de reluarea contactului, dacă să spună despre ea celor de la NASA. „Echipajul Apollo 10 era foarte obişnuit cu sunetele pe care ar fi trebuit să le audă. Logica îmi spune că dacă ceva a fost înregistrat acolo atunci ceva era acolo. NASA ar ascunde astfel de informaţii de public dacă ar considera că e în interesul publicului”, a spus Al Worden, astronaut care a participat la misiunea Apollo 15, citat de Huffington Post. Toate stenogramele misiunilor Apollo 10 au fost clasificate şi au stat neatinse în arhivele NASA până în 2008. Declasificarea lor a dat naştere o dezbatere amplă despre natura şi originea sunetelor auzite de astronauţi.