Cercetătorii au capturat prima imagine cu cel de-al doilea obiect interstelar din sistemul nostru solar

Cercetătorii au capturat prima imagine cu cel de-al doilea obiect interstelar din sistemul nostru solar
Sursa foto: Gemini Observatory

Cercetătorii au capturat prima fotografie cu cel de-al doilea obiect interstelar care a ajuns vreodată în sistemul nostru solar.

Astronomii au denumit obiectul C/2019 Q4, iar toate indicile par să arate că acesta este originar dintr-un alt sistem solar. A fost observat pentru prima dată din greșeală, pe 30 august, de către Gennady Borisov. Acesta este un astronom amator din Ucraina.

Acum, experții de la Gemini Observatory au reușit să captureze prima fotografie cu acest presupus obiect interstelar care i-a intrigat atât pe astronomi, cât și pe cei curioși deopotrivă. Au folosit Gemini Multi-Object Spectrograph în acest sens și au capturat o primă fotografie cu acesta pe 10 septembrie.

Noile observații nu au făcut decât să confirme statutul de obiect interstelar al cometei. Totuși, nu avem încă o confirmare absolută că C/2019 Q4 ar proveni cu adevărat dintr-un alt sistem solar. Numai că toate informațiile pe care cercetătorii le au în acest moment par să arate că obiectul este, într-adevăr, unul interstelar.

Ce știm până acum despre acest obiect interstelar

Obiectul are o orbită hiperbolică, ceea ce înseamnă că circulă cu suficientă viteză pentru a putea scăpa de gravitația din cadrul sistemului nostru solar.

Acesta se află acum destul de aproape de Soare și este observat de tot mai multe telescoape care ne vor da detalii în plus despre originea acestuia.

Prima dată când astronomii au reușit să observe un obiect interstelar a fost  în 2017. Acesta s-a numit Oumuamua. Astronomii deja au descoperit câteva diferențe între cele două obiecte. Spre deosebire de cel observat în 2017, C/2019 Q4 pare să aibă o coadă, ceea ce sugerează faptul că ar putea fi o cometă.

Totuși, cercetătorii nu au reușit să colecteze atunci suficiente informații despre acesta. Spun că de data aceasta sunt pregătiți, iar faptul că au deja un termen de comparație este foarte util.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Gizmodo