Cel mai mare pericol la care te expui când zbori cu avionul

Cel mai mare pericol la care te expui când zbori cu avionul

Chiar dacă avionul este considerat cel mai sigur mijloc de transport, asta nu înseamnă că nu există niciun pericol. De exemplu știai că atunci când călătorești cu avionul te supui automat și unui număr imens de radiații?

Dacă crezi că cea mai mare doză de radiații la care ești supus provine de la punctele de control din aeroport, unde trebuie să treci prin scaner, te înșeli. În timpul zborului ești supus unui număr mult mai mare de radiații.

Acest lucru se întâmplă pentru că odată cu creșterea în altitudine, aerul se rarefiază. Iar cu cât te îndepărtezi mai mult de suprafața pământului, există mult mai puține molecule de gaz raportat la volumul de spațiu. Un aer rarefiat înseamnă mai puține molecule care deviază razele cosmice care se apropie de Pământ. În urma unui scut atmosferic mai puțin puternic, rezultă o mai mare expunere la radiații.

Însă, asta nu înseamnă că de la o singură călătorie cu avionul viața ta va fi în pericol. Radiațiile devin periculoase atunci când sunt într-o cantitate mare, care se acumulează în urma unor zboruri frecvente. Principalul pericol la care vă expuneți în acest din urmă caz este probabilitatea dezvoltării unui tip de cancer mai târziu în viață.

De asemenea, dacă îți faci griji în această privință, cercetătorii te învață cum să calculezi nivelul de radiații la care te expui în timpul călătoriei cu avionul. Potrivit calculelor efectuate de specialiști, o oră cu avionul (care circulă la o altitudine de aproximativ 10.500 de kilometri în timpul zborului comercial) te supune unui risc de radiații de 0,003 milisievert (reprezintă cantitatea de radiații ionizante la care ești supus).

Dar aceste calcule nu sunt însă exacte și cel mai probabil nu vei reuși să te expui unei cantități de radiații suficient de mare cât să prezinte un risc semnificativ pentru sănătatea ta, dar nu strică să te preocupe această problemă, mai ales pentru că viața ta este în joc.

Citește și:
Etichete: