Ce poate să facă primul avion NASA 100% electric

Ce poate să facă primul avion NASA 100% electric
Sursa foto: NASA

NASA inovează în permanență, iar de data aceasta speră să poată rezolva problemele emisiilor de carbon printr-un avion 100% electric.

Avionul electric a ajuns la începutul lunii octombrie la Armstrong Flight Research Center din California al agenției spațiale. Aceasta urmează să efectueze teste pe X-57 Maxwell, cel mai nou model din seria de avioane experimentale cunoscute sub denumirea de X-planes.

NASA speră să poată opera primul zbor cu acest avion electric începând cu 2020. va deschide calea către zboruri cu emisii zero de carbon.

Zborurile avioanelor sunt o sursă importantă de emisii a gazelor cu efect de seră în atmosferă: reprezintă 2,4% din totalul acestora, la nivel global. De altfel, aceste emisii sunt într-o continuă creștere și s-ar putea tripla până la jumătatea acestui secol.

Astfel, una dintre cele mai bune soluții ar fi avioanele electrice, datorită faptului că nu emit nicio substanță dăunătoare în atmosferă.

NASA testează un avion 100% electric

Pe piață există deja câteva modele de avioane electrică, așa că ce îl face special pe cel de la NASA? Ei bine, proiectul X-57 este unul unic, în primul rând, datorită unui simplu fapt: în cadrul său, cercetătorii nu doar testează sisteme de propulsie electrice. În schimb, aceștia studiază modul în care motoarele electrice pot schimba aerodinamica aeronavei și cum pot crea noi modele.

În faza inițială, aeronava va folosi două motoare electrice montate sub aripi și elice rotative, similare cu motoarele cu piston convenționale. Poți vedea aici cum funcționează exact:

NASA nu are o dată exactă pentru când te vei putea urca la bordul unui avion electric. „Cu tehnologia experimentală, ai de-a face cu chestii care nu au fost făcute niciodată sau care nu au fost realizate în modul în care sunt cercetate în prezent, deci asumarea unei date exacte este dificilă ”, spune purtătorul de cuvânt al NASA, Matthew Kamlet.

Cel mai probabil, va dura destul de mult până când tehnologia va deveni una mainstream, însă X-57 Maxwell este un pas important în acest sens.

Sursa: Vox
Etichete: