Microsoft a lansat Windows 10 S: e mai rapid, dar cu restricții importante

Microsoft a lansat Windows 10 S: e mai rapid, dar cu restricții importante

În urmă cu câteva săptămâni, au apărut zvonuri despre un nou sistem de operare Microsoft optimizat pentru lucrul în cloud. Acesta este intitulat Windows 10 S.

În încercarea de a concura cu piața Chromebook-urilor foarte ieftine, Microsoft a anunțat aseară o alternativă pentru Chrome OS. În cadrul unui eveniment pentru educație, compania americană a detaliat o nouă versiune a popularului Windows intitulată Windows 10 S. Aceasta este optimizată pentru configurații hardware mai slabe, este mai rapidă, dar vine la pachet cu câteva limitări importante.

Experiența utilizării unui sistem cu Windows 10 S ar trebui să nu fie foarte diferită de cea a unei versiuni standard de Windows 10. Interfața este identică. Singura diferență constă în inabilitatea de a instala aplicații clasice de Windows. Sunteți limitați doar la programe descărcate din Windows Store. Confirmarea pe marginea acestui subiect a venit de la Terry Myerson, director al diviziei Windows în cadrul Microsoft.

Sistemele cu Windows 10 S vor putea fi capabile să ruleze aplicații tradiționale de Windows în format clasic X86, dar acestea trebuie împachetate și postate în Windows Store. Această nou variantă de sistem de operare create de Microsoft nu are nimic în comun cu defunctul Windows RT și nu rulează pe configurații hardware cu arthitectură ARM.

Orice laptop care se va comercializa preinstalat cu Windows 10 S va folosi un procesor standard Intel Core sau Intel Celeron. Nu vor exista nici un fel de limitări vizavi de compatibilitatea cu componente hardware tradiționale sau diverse periferice disponibile pe piață. În plus, contra sumei de 49 de dolari, veți putea în orice moment să migrați de la Windows 10 S la o versiune standard de Windows 10 Home.

Sistemele cu Windows 10 S pot rula versiuni standard de Microsoft Word, PowerPoint, Excel sau OneNote. Consumul de resurse va fi optimizat atât de bine, încât un sistem va fi gata de acțiune în doar 15 secunde la apăsarea pe butonul de pornire. Fiind vorba de un SO pentru educație, PC-urile cu Windows 10 S vor putea fi configurate rapid prin intermediul unui stick USB.

Cele mai ieftine computere cu Windows 10 S vor începe de la 189 de dolari.

Citește și: