Cea mai bizară pasăre din lume e atât de veninoasă încât te poate paraliza pe loc

Cea mai bizară pasăre din lume e atât de veninoasă încât te poate paraliza pe loc

Știai că în lume există o pasăre veninoasă? Este vorba despre pasărea pitohui care trăiești în Noua Guinee. Cum a devenit acesta otrăvitoare?

Oamenii de știință au descoperit că penele și pielea acestei specii de păsări conțin una dintre cele mai toxice substanțe naturale cunoscute: batrahotoxina. Iar veninul acestora este atât de periculos încât poate provoca paralizie, convulsii, stop cardiac și chiar moartea.

Până acum cercetătorii știau că singura viețuitoare veninoasă care conține batrahotoxină este broasca Phillobates terribilis. Așa că întrebarea specialiștilor este: cum a ajuns o pasăre din Noua Guinee să aibă aceeași otravă ca o broască din Columbia?

„Nu ştiam de unde au păsările această toxină şi e dificil să-ți dai seama, fiindcă se hrănesc cu fructe şi cu o varietate de insecte. Se hrănesc şi cu vertebrate mici, precum broaştele şi şopârlele, aşa că oricare dintre acestea le-ar fi putut da toxina”, a declarat Jack Dumbacher, un specialist care a studiat în amănunt aceste păsări.

După îndelungi cercetări Jack a descoperit batrahotoxină într-o specie de gândaci care constituie felul principal al pasărilor pitohui. Drept urmare, și această pasăre la fel ca broasca Phillobates terribilis, își ia otrava din hrana pe care o consumă.

„Descoperirea a venit când ne-am întors într-un sat mic, numit Herhuana. Avide Whacca, gazda noastră, s-a bucurat să ne vadă, deoarece, cât am fost plecați, şi-a dat seama de unde e toxina. Strânsese o colecție de 44 de gândaci şi fiecare fusese etichetat cu numele colecționarilor, cu localitatea şi data. Nu îl rugasem să facă aşa ceva, dar ne urmărise pe noi şi şi-a spus că asta vor să afle. Am reuşit să trimitem câțiva la Institutul Național de Sănătate şi ne-au confirmat că exemplarele sunt pline de batrahotoxine”, a povestit Jack

Totuși, de ce au nevoie păsările de un asemenea sistem de apărare. Ei bine, Jack explică că „jungla este un loc periculos şi otrava le apără de şoimi, de vulturi şi de mulți şerpi. Ea acționează natural şi împotriva insectelor, împiedicând malaria aviară, iar beneficiile nu se opresc aici”.

Citește și: