Ce spune dispoziția proastă constantă despre sănătatea ta

Ce spune dispoziția proastă constantă despre sănătatea ta

Dacă te plângi că ai parte de stări constante de supărare, probabil că ți-a zis cineva, specialist sau nu, că e un semn că ai o gândire negativă. Doar că problema este ceva mai mare de atât.

Un studiu arată că stările negative constante pe parcursul zilei arată că ele sunt asociate cu nivele înalte de inflamație. Inflamația este răspunsul natural al corpului uman în fața rănilor și infecțiilor, dar și un semn al sănătății proaste și al bolilor cronice. Majoritatea studiilor care s-au făcut până acum cu privire la relația dintre dispozițiile proaste și semnele inflamației au avut la bază afectele amintirilor, un proces prin care participanții sunt puși să vorbească despre stările lor de spirit în retrospectivă, prin intermediul unui chestionar.

Studiul de față, realizat de cercetătorii de la Pennsylvania State University, a utilizat o tehnică diferită, a impactului ecologic momentan, prin care dispoziția oamenilor este analizată într-un mod mai precis. „Multe nuanțe cu privire la cum afectele și inflamația sunt conectate rămân neexplorate”, au explicat autorii. „Din câte știm noi, nimeni nu a examinat gradul prin care metodele de analiză sau sincronizarea modifică asocierile dintre afecte și inflamații„.

Cercetătorii de la Pennsylvania State University au spus că procesul prin care participanții sunt rugați să răspundă în retrospectivă la întrebări cu privire la stările lor de spirit pot fi afectați de subiectivitatea amintirilor, pe când relatarea imediată a emoțiilor oferă o perspectivă mai clară. Astfel, cei 220 de participanți care au participat la studiu au fost puși să își descrie starea de spirit de cinci ori pe zi, pe parcursul a două săptămâni, prin intermediul smartphone-ului. Ei erau întrebați dacă simt emoții pozitive (fericire, plăcere, distracție) sau negative (anxietate, furie, frustrare, tristețe). Pe lângă analizarea stărilor de spirit ale participanților, oamenii de știință le-au făcut acestora analize de sânge, pentru a determina nivelul de citokine din plasmă.

Când au analizat rezultatele generale, cercetătorii nu au găsit vreo asociere între afectele negative și semnele inflamației. Analizarea exclusivă a ultimei săptămâni de studiu a arătat însă o legătură între cele două. Cercetătorii au pus-o pe seama apropierei analizelor finale de sânge.

Așadar, există o oarecare legătură între stările zilnice de supărare și semnele de inflamație, dar cercetătorii mai au un drum lung de parcurs pentru a găsi o conexiune de tip cauză-efect, dacă aceasta chiar există.

Citește și: