Ce e flaconul inteligent și cum te ajută atunci când iei pastile

Ce e flaconul inteligent și cum te ajută atunci când iei pastile
Ciprian Ioana
Ciprian Ioana
11:05 25.10.2019

Tehnologia e parte din mai multe domenii și medicina nu avea cum să lipsească de pe această listă. Până când medicii vor fi înlocuiți de roboți, există câteva soluții mai la îndemână pentru oricine și total lipsite de riscuri.

Un raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică arată că nu toți oamenii își iau medicamentele la timp. Iar efectele nu sunt dintre cele mai bune. Sunt date oficiale care arată că non-aderența la tratament, căci așa se numește fenomenul, duce la 200.000 de decese în Uniunea Europeană.

Decese care ar putea fi evitate. Multe medicamente trebuie luate la ore regulate și după un program extrem de bine stabilit. Pe care nu oricine-l poate respecta. Fie uită, fie nu e atent la indicațiile medicului.

Aici își demonstrează utilizatea flaconul inteligent.

Ce este și cum funcționează flaconul inteligent

O companie din Marea Britanie vine în sprijinul pacienților care uită să-și ia medicamentele. Sau, pur și simplu, nu pot respecta programul impus de medic. Compania se numește Elucid și vine cu soluția denumită Pill Connect.

Ce trebuie să faci? E simplu. Practic, prin intermediul unei aplicații, flaconul tău de pastile devine unul inteligent. care „comunică” atât cu pacientul, cât și cu medicul său.

Pill Connect conectează flaconul de pastile la un telefon sau la un smartwatch. Aplicația e disponibilă atât pe Android, cât și pe iOs.

„Din păcate, mulți pacienți nu urmează tratamentul conform indicațiilor medicului. Vrem să ajutăm acești pacienți să-și ia tratamentul în mod corect și, în același timp, vrem să informăm medicul atunci când pacientul nu-și urmează tratamentul dintr-un motiv sau altul. Telefoanele și ceasurile inteligente au devenit foarte populare în ultimii ani. Așa că ne-am gândit că am putea conecta flaconul de pastile de aceste dispozitive inteligente pentru a îmbunătăți aderența la tratament”, explică dr. James Burnstone, CEO al companiei Elucid.

Flaconul are un capac inteligent, care știe când și cum să dozeze pastilele individualizat, în funcție de rețetă și la ora potrivită. Capacul dozator a fost gândit și proiectat pentru a se potrivi la toate flacoanele standard de pastile. Capacitatea flaconului va depinde în mare măsură de dimensiunea și forma pastilelor, dar producătorii spun că va putea găzdui cel puțin 30 de pastile.

Dacă pastilele recomandate vin pe folie și nu în flacon, atunci trebuie să le muți într-un flacon. Odată ce ți-ai setat programul, telefonul îți trimite o notificare de fiecare dată când trebuie să iei pastilele. Când răspunzi notificării, capacul se deschide și oferă tratamentul corect (o capsulă sau două sau trei, exact cât trebuie, fără să ofere acces la tot conținutul flaconului).

În tot restul timpului, flaconul rămâne închis. Dacă nu deschizi flaconul, atunci medicul tău e anunțat. Astfel, știe mereu dacă ai respectat sau nu tratamentul.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI