14 oct. 2019 | 18:53

Cum să-ți dai seama dacă sfaturile medicale de pe internet sunt legitime sau nu

ACTUALITATE
Cum să-ți dai seama dacă sfaturile medicale de pe internet sunt legitime sau nu

Internetul e plin de sfaturi legate de sănătate pe care ar trebui să le iei urmezi dacă vrei să duci o viață sănătoasă, însă nu toate ar trebui urmate.

Există câteva lucruri de care ar fi bine să ții cont atunci când citești articole legate de sănătate pe internet. Astfel, vei știi cum să verifici dacă sfaturile menționate ar trebui sau nu aplicate în viața ta de zi cu zi sau dacă ți-ar face mai mult rău decât bine.

Fie că sunt legate de consumul de cafea, felul în care dormi sau alimentele pe care le cumperi de la magazin, există multe studii legate de sănătate pe care le poți găsi pe internet.

Întrebări pe care să ți le pui dacă citești sfaturi legate de sănătate de pe internet

Sudiul a fost realizat pe oameni? Multe dintre articolele de pe internet descriu descoperiri științifice revoluționare, însă majoritatea studiilor sunt făcute pe animele. În acest caz, trebuie să ții cont de faptul că acesta reprezintă abia o etapă inițială din proces. Astfel, oricât de evidente ar părea rezultatele, nicio afirmație cu privire la sănătatea umană nu trebuie făcută pe baza acestor tipuri de studii.

Este posibil ca descoperirile să reprezinte o relație cauzală? Pentru ca un studiu să fie relevant, descoperirile trebuie să reflecte o relație cauzală. De exemplu, dacă un studiu a arătat că băutul de cafea este asociat cu boli de inimă, vrem să știm dacă boala se datorează consumului de cafeaua sau dacă aceste lucruri s-au produs în același timp din întâmplare. Astfel,  ar trebui să iei în considerare sfaturi de sănătate de pe internet doar dacă sunt susținute de studii de acest tip.

Care este dimensiunea efectului? Pe de altă parte, nu e suficient să știm dacă expunerea la un anumit factor cauzează un efect. Este important să înțelegem și cât de puternică este relația cauză-efect. Cu alte cuvinte: Cât de mult va crește riscul de îmbolnăvire dacă ești expus la factorul respectiv. Dacă rezultatele studiului arată o creștere a riscului cu 50%, atunci situația e destul de îngrjiorătoare. Totuși, dacă riscul inițial este mic, situația se schimbă: dacă acesta era inițial 0,1% și are loc o creștere de 50%, atunci riscul îmbolnăvirii ajunge la 0,15%, ceea ce nu e chiar atât de dramatic.

Rezultatul este coroborat de alte studii? Un studiu de sine-stătător, indiferent de rezultatele sale, nu ar trebui considerată dovada supremă a unei relații de cauzalitate între expunerea la un factor și boală. Nu putem fi siguri până când rezultatele sunt replicate pe mai multe categorii de oameni, folosind mai multe metode.