Câți români au votat în Coreea de Nord la aceste alegeri prezidențiale

Câți români au votat în Coreea de Nord la aceste alegeri prezidențiale

Ai putea spune că, odată cu aceste alegeri prezidențiale, România a dus democrația în Coreea de Nord. Și acum vedem câți români au votat deja.

Românii din Coreea de Nord intră la diaspora. Dar, contrar a ceea ce te-ai aștepta, sunt și acolo oameni care au drept de vot. Cel mai probabil sunt toți angajații Ambasadei României în Republica Populară Democrată Coreeană (numele oficial pentru Coreea de Nord).

La aceste alegeri prezidențiale, în Coreea de Nord au votat șapte români. Sunt la egalitate cu cei din Zimbabwe. Apoi, sunt nouă români care au votat în Angola. Totodată, sunt români și în Uzbekistan: 10 au votat deja. În Brazilia, în capitala Brasilia, au votat 12 români.

Unde au votat cei mai mulți români în diaspora la aceste alegeri prezidențiale

În afara României, cele mai multe voturi au fost înregistrate în Marea Britanie. Până la ora publicării acestui articol, erau peste 600.000 de români pe liste suplimentare, cu 25.189 de votanți prin corespondență. Pentru prima dată, numărul de votanți din diaspora a trecut de jumătate de milion, cu mult peste ce s-a întâmplat în 2014, în primul tur tot pentru alegeri prezidențiale.

Spre deosebire de alți ani, sunt mai multe secții de votare și s-a putut vota de-a lungul a trei zile.

În ceea ce privește votul pe România, la aceste alegeri prezidențiale prezența a trecut de 45% la ora 19. La ora publicării acestui articol au fost înregistrați peste 8,4 milioane de votanți, conform statisticii în timp real de la BEC.

Pe liste, sunt 18,2 milioane de votanți. N-ar exista un tur doi, dacă peste jumătate din alegători ar vota cu un singur candidat. Asta e cel puțin imposibil.

Altfel, la aceste alegeri prezidențiale, votul s-a încheiat prima dată în Noua Zeelandă. Apoi în Australia, unde erau peste 1.000 de votanți. La ora 21 vor fi afișate primele exit poll-uri, ca să vedem cine s-a poziționat cât de cât pentru turul doi.

Citește și: