Cât de pregătită este România pentru tehnologia 5G

Cât de pregătită este România pentru tehnologia 5G

Tehnologia 5G promite multe și urmează să fie standardul care ne va schimba radical viețile. Totuși, vine și cu o serie de riscuri.

Va veni cu o viteză a internetului de 100 de ori mai mare decât în cazul rețelei 4G. Va permite și conectarea între ele a miliarde de dispozitive în ceea ce numim Internet of Things. De standardul 5G vor beneficia și orașele inteligente, mașinile autonome sau realitatea virtuală, iar acestea sunt doar câteva.

Dar este România pregătită pentru o astfel de tehnologie revoluționară? Eduard Lucian Lovin, vicepreședinte ANCOM (utoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații), spune că este pregătită, dar parțial.

Deși tehnologia 5G vine cu o serie uriașă de beneficii, aceasta are și anumite riscuri. În cea mai mare parte, acestea sunt legate de protecția datelor cu caracter personal.

În rândul populației generale, cele mai mari temeri în ceea ce privește utilizarea internetului sunt legate de furtul datelor cu caracter personal, potrivit unui studiu realizat de ANCOM. Așadar, România va avea nevoie de un sistem foarte bine pus la punct pentru a putea veni în întâmpinarea acestei probleme.

Vicepreședintele instituției susține că problematica este una complexă și nu poate fi gestionată de o singură entitate. Menționează că trebuie să existe o cooperare puternică între sectorul public și cel privat pentru ca riscurile să poată fi prevenite. Măsurile de securitate vor trebui actualizate permanent, în funcție de noile vulnerabilități.

Când vom avea tehnologia 5G în România

Deși telefoanele cu 5G s-au lansat chiar înaintea rețelei, poate nu e cea mai bună idee să te grăbești să le cumperi în România. Cel mai probabil, va mai dura o vreme până aceasta va fi disponibilă și la noi.

ANCOM va desfășura licitația de spectru și va acorda licențele câștigătorilor până la finalul lunii decembrie. De la 1 ianuarie 2020, operatorii ar putea avea spectrul pentru implementare.

Totuși, ordonanța de urgență 114, ar putea veni ca o piedică pentru adoptarea rețelei 5G în România. Din cauza scumpirii taxei de monitorizare și a costurilor prea mari, operatorii de telefonie mobilă din România ar putea pur și simplu să nu participe la licitație, spune Nicolae Oacă, consultant în domeniul telecomunicațiilor. Așadar, implementarea rețelei 5G la noi în țară va fi una problematică.

Citește și: