Care este motivul pentru care toți roboții din filme sunt albi

Care este motivul pentru care toți roboții din filme sunt albi

Probabil ai observat și tu că cei mai cunoscuți roboți din filme sunt albi. În acest sens, un studiu arată că unul dintre motivele pentru care roboții sunt albi ar putea fi rasismul.

Cercetătorii de la Human Interface Technology Laboratory au realizat un studiu pentru a afla: de ce roboții sunt albi. Iar concluzia la care au ajuns este că oamenii atribuie roboților o rasă și din acest motiv folosesc stereotipuri rasiale precum alb sau negru.

Printre cele mai cunoscute filme în care apar roboți construiți din materiale albe strălucitoare, se numără: „Eu robotul”, în care joacă Will Smith, şi Eve din ”Wall-E”, Atlas de la Boston Dynamics,  Valkyrie, care a fost realizat de NASA, etc. Specialiștii pun această tendință de tehnologie de a folosi albul, pe seama rasismului.

„Discriminarea faţă de roboţii negri este rezultatul discriminării afro-americanilor”, a explicat cercetătorul-şef Christoph Bartneck, de la The Next Web. „Este uimitor să vezi că oameni care nu au avut nicio interacţiune cu roboţi devin rasişti faţă de aceştia”.

Iar această chestiune nu poate fi trecută cu vederea așa ușor. „Dacă roboţii sunt creaţi să fie profesori, prieteni sau însoţitori, de exemplu, atunci va fi o problemă serioasă dacă aceste ocupaţii vor fi îndeplinite de roboţi care sunt catalogaţi albi”, conform studiului.

Roboții albi îi provoacă pe oameni să fie rasiști

Înainte de a ajunge la această concluzie, cercetătorii au au supus unui test mai mulți participanți. Mai exact, testul presupunea ca participanții la studiu să „împuște” roboții care țin o armă în mână. Iar rezultatele au arătat că voluntarii au „împușcat” fără să evite roboții de culoare neagră, chiar dacă nu erau „înarmați”.

Mai mult, pentru a confirma teoria potrivit căreia roboții albi îi provoacă pe oameni să fie rasiști, cercetătorii au apelat și la Google. Astfel, au descoperit că la o simplă căutare a cuvântului „robot” nu prea există o gamă variată de culori.

„Roboţii umanoizi ar trebui să reflecte diversitatea oamenilor”, a declarat Bartneck. „Imaginaţi-vă o lume în care toate păpuşile Barbie sunt albe sau imaginaţi-vă o lume în care toţi roboţii care lucrează în Africa sau India sunt albi. Roboţii nu sunt doar maşinării, ei reprezintă oameni”, a mai spus Bartneck.

Etichete: