03 oct. 2019 | 17:53

Roboții cu creier de insectă sunt cel mai nou experiment al cercetătorilor

ACTUALITATE
Roboții cu creier de insectă sunt cel mai nou experiment al cercetătorilor

Interesul oamenilor de știință în ceea ce privește dezvoltarea inteligenței artificiale a crescut semnificativ. Drept urmare, aceștia și-au extins aria și au început să se inspire de la insecte pentru a crea roboți mai performanți.

Mai exact, specialiștii de la Pentagon vor să să folosească creierul insectelor pentru a controla roboții. Motivul? Acest lucru ar putea da naștere la noi modele de inteligență artificială și ar putea să ajute la explorarea conceptului de conștiință.

„Natura a forțat asupra acestor insecte o miniaturizare drastică și o eficiență a energiei, unele din ele având doar câteva sute de neuroni […], menținând în același timp funcțiile de bază”, arată un document de la Pentagon. „Mai mult, aceste organisme probabil sunt capabile să arate o subiectivitate crescută a experienței”. Mai departe, documentul sugerează că „până și insectele mici au experiențe subiective, primul pas către un concept de conștiință”.

La ce ne-ar putea fi de folos roboții cu creier de insectă

Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), agenție faimoasă pentru finanțarea de proiecte și pentru faptul că reprezintă o ramură de cercetare esențială pentru armata Statelor Unite ale Americii, plănuiește să creeze interfețe care să poată programa creierele soldaților.

„Cei de la DARPA ar putea injecta memoria utilizând codurile neurale precise pentru anumite abilități”, a explicat directorul de cercetare pentru vindecarea minții și corpului de la DARPA, Justin Sanchez. „Dacă știu codurile neurale ale unui om, aș putea să ofere acel cod neural altei persoane? Cred că se poate”.

Deși roboții cu creier de insectă seamănă mai degrabă cu niște jucării, aceștia au scopuri militare precise, cum ar fi să se infiltreze în spatele liniilor inamice și să transmită informații vitale pentru succesul oricărui conflict armat.

În urmă cu doi ani, cercetătorii americani au creat arma-gândac, ce poate fi dirijată cu ajutorul unui laptop cu conexiune wireless. Folsindu-se de implanturi wireless, armele-gândaci pot fi ghidate să decoleze, să atace și să aterizeze cu ajutorul computerului.