Cardurile MicroSD Express, anunțate oficial: cu ce viteze absurde vin la pachet

Cardurile MicroSD Express, anunțate oficial: cu ce viteze absurde vin la pachet

Performanța și capacitatea cardurilor SD a crescut exponențial în urmă cu aproximativ un an. La momentul respectiv, vorbeam de primele carduri SD Express. Acum, aceeași tehnologie este disponibilă în versiunea semnificativă mai compactă – MicroSD Express.

Noile carduri microSD Express, pe lângă faptul că sunt mai rapide din prisma ratei de transfer, consumă un volum de energie electrică mai mic decât versiunile anterioare ale formatului. Acest salt tehnologic a fost posibil prin tranziția protocolul PCI Express.

În practică, noile carduri microSD Express vor folosi un rând adițional de pini de contact pentru a facilita conectivitatea NVMe v1.3 în cardurile UHS-II. Acel rând suplimentar de pini va duce la atingerea unor rate de transfer de până la 985MB/s în cazul noilor carduri UHS-II.

Pentru comparație, ai în vedere că cele mai rapide carduri tradiționale UHS-I gravitează în jurul cifrei de 100MB/s. Cardurile UHS-II ating o valoarea semnificativ mai generoasă, de 300MB/s. Până la cei 985MB/s promiși de cardurile MicroSD Express este însă o cale lungă.

Noile carduri consumă mai puțină energie electrică decât cardurile tradiționale pentru că operează pe stările de consum redus L1.1 și L1.2 ale standardului PCIe V3.1. În plus, nu este vorba doar de viteză mai mare și consum redus, ci de opimizarea pentru rularea mai multor procese simultane pe același mediu de stocare. În acest fel, dacă îți transferi aplicațiile de pe Android pe SD și le rulezi de acolo, nu vei mai simți nicio diferență.

Una peste alta, noile carduri microSD Express se apropie destul de mult SSD-urile moderne pe care le găsești în notebook-uri de top. La fel ca în cazul unui SSD, fiecare nucleu al unui procesor poate salva sarcini dedicate cardului în memoria RAM a aparatului. Imediat după, cardul preia acele comenzi și le execută. Dacă vrei să înțelegi mai bine particularități ale noului format de carduri de memorie, clipul de mai jos le detaliază.

Ca o notă de subsol interesantă, noile carduri sunt compatibile înapoi cu dispozitivele care suportă carduri microSD tradiționale, cu condiția să accepți compromisul de viteză.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: