23 ian. 2019 | 13:30

Dacă ai camere de supraveghere, atunci ai grijă la acest brand

ACTUALITATE
Dacă ai camere de supraveghere, atunci ai grijă la acest brand

Ți-ai luat camere de supraveghere pentru locuință? Verifică ca acestea să nu fie compromise deoarece pot fi controlate de atacatori prin acestă vulnerabilitate.

Specialiștii de la Bitdefender au identificat recent o serie de vulnerabilități în camera de supraveghere Guardzilla, un model extrem de popular pe piață și vândut la un preț convenabil, folosit pentru monitorizarea locuinței.

Carențele găsite permit compromiterea totală a camerei de supraveghere, deci invadarea neîngrădită a vieții private a victimei.

Atacatorul poate porni camerele video de la distanță și obține imagini live din locuințele în care sunt amplasate și le poate da diverse comenzi. Modelul este suficient de bine vândut pentru a stârni interesul criminalilor informatici, aplicația de instalare a camerei de supraveghere fiind descărcată de peste 100.000 de utilizatori, doar din magazinul Google Play.

Cercetările Bitdefender arată însă că numărul total al acestora ar depăși 400.000, ținând cont de seriile unice de identificare a dispozitivelor.

În momentul de față, vulnerabilitățile depistate sunt încă prezente în sistemul de operare. Deși unii dintre vectorii de atac pot fi blocați eficient de soluțiile de securitate de pe piață, anumite deficiențe nu pot fi remediate fără intervenția directă a producătorului.

„ Cercetările de acest fel arată cum unii producători de gadgeturi înțeleg mult prea puțin sau deloc cât de importantă este securitatea și se preocupă strict ca acestea să funcționeze”, spune Alexandru Bălan, cercetător în amenințări informatice la Bitdefender.

De-a lungul timpului, s-au găsit vulnerabilități în numeroase dispozitive inteligente, precum prize electrice, becuri conectate, sisteme audio smart, routere, camere pentru monitorizarea bebelușilor și alte tipuri de aparate de supraveghere video.

Dacă ai camere de supraveghere sau alte dispozitive inteligente în casă sau dacă te gândești să achiziționezi atunci ține cont de următoarele sfaturi:

  • Înainte de a cumpăra dispozitivul, citește recenzii ale produsului și află opiniile altor utilizatori legate de modul în care funcționează. Verifică frecvența cu care producătorul trimite update-uri.
  • Actualizează dispozitivele inteligente cu cea mai recentă versiune a sistemului de operare.
  • Asigurăte că toate dispozitivele au parole complexe sau că au fost schimbate cele inițiale.
  • Folosește o soluție de securitate destinată protecției echipamentelor smart.

Bitdefender a anunțat producătorul dispozitivului menționat anterior despre rezultatele cercetării. La 30 de zile după comunicarea inițială, rezultatele cercetării sunt transmise publicului larg.