Taxiul zburătorul autonom de la Boeing a făcut primul zbor

Taxiul zburătorul autonom de la Boeing a făcut primul zbor

În timp ce mulți dintre noi visează la un viitor în care taxiurile zburătoare vor deveni o realitate a marilor orașe, Boeing s-a apropiat un pic mai mult de visul respectiv.

La ora actuală, numărul companiilor care lucrează la niște drone supradimensionate pentru transport uman autonom este surprinzător de mare. Dintre toate acestea, având în vedere experimentele din ultima perioadă, nimeni nu se apropie mai mult de materializarea visului decât Boeing.

Cu o vechime de peste 100 de ani în industria aeronautică, nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul că americanii au cele mai mari șanse să aducă primii în piață taxiurile autonome zburătoare desprinse din filme SF precum Blade Runner. Cu o colecție stufoasă de patente și unii dintre cei mai buni ingineri în spate, gigantul american s-a lăudat de curând cu primul zbor realizat cu o astfel de aeronavă VTOL autonomă.

Primul zbor de test al Boeing a fost încununat de succes, chiar dacă nu a implicat niște manevre foarte complexe. Spre deosebire de alte companii care lucrează la proiecte similare, creația americanilor s-a ridicat singură de la sol, a plutit în aer pentru o perioadă de timp și a aterizat fără eveniment neplăcute sau vreun detaliu imprevizibil. Pe de altă parte, este important de reținut că nu s-a deplasat în față sau în spate.

Deși are forma unui avion clasic de dimensiuni reduse, denumirea de VTOL a acestei aeronave face referire la abilitatea de a decola și a ateriza vertical. Astfel, nu mai are nevoie de o pistă de decolare, iar spre deosebire de un elicopter, nu perturbă la fel de mult mediu ambiant.

Fără a se arunca la o promisiune legată de momentul în care astfel de avionașe vor intra în orașe, oficialii Boeing au afirmat că ar trebui să dureze doar câțiva ani până vor face parte dintr-o soluție elaborată de ”mobilitatea urbană aerială” care va plimba oamenii prin orașe pe o rază maximă de aproximativ 75 de kilometri.

Citește și: