11 mart. 2019 | 12:21

Adevărul despre Bluetooth și „pericolele” acestuia: ce trebuie să știi

ACTUALITATE
Adevărul despre Bluetooth și „pericolele” acestuia: ce trebuie să știi

Este Bluetooth periculos pentru sănătatea noastră? Este o întrebare pe care probabil ți-ai pus-o și tu, iar când ai căutat pe Google, ai găsit tot felul de articole panicarde care te-au speriat.

Pe internet sunt atât de multe „informații” despre „pericolele” Bluetooth, încât precis la un moment dat ți-ai aruncat căștile wireless într-un sertar și ai stat cât mai departe de ele și te-ai întors la căștile cu fir care mai mult îți fac viața grea când ești în spații publice.

Adevărul este că undele acestei conexiuni wireless nu sunt deloc atât de periculoase pentru sănătate precum se spune. Nu există niciun studiu științific serios care să demonstreze că acele unde te-ar afecta în vreun fel, dar există studii despre ce este, de fapt Bluetooth.

Majoritatea articolelor negativiste și panicarde despre presupusele efecte ale acestei conexiuni sunt lipsite de o analiză științifică temeinică și au scop comercial în favoarea dispozitivelor clasice. Întotdeauna când pe piață apare o inovație care ar putea să dărâme comerțul cu produse mai vechi, apar așa-zisele antireclame care vor să strice imaginea noilor produse mai bune. E aceeași reacție pe care o au companiile petroleiere față de sursele de energie alternativă și „verde”.

Cele mai frecvente articole te mint că undele Bluetooth cresc riscul apariției cancerului, scad fertilitatea, la fel ca telefoanele, sau cresc incidența unor boli și sindromuri ca autismul, ADHD sau tulburări de comportament. În realitate, cauzele care le provoacă sunt de natură alimentară și influențate de mediul poluant în care trăim zilnic și de stilul de viață dezordonat.

Faci cancer de la Bluetooth?

Concret, având în vedere intensitatea și natura undelor Bluetooth, acestea nu îți afectează sănătatea. Nu ai cum să faci cancer de la Bluetooth pentru că undele sale nu au proprietatea de a afecta celulele și ADN-ul. Iar cancerul se produce doar în astfel de situații.

Doar radiațiile ionizate afectează pe termen lung celulele și este posibil prin ruperea legăturilor dintre moleculele care formează ADN-ul. Atunci când radiațiile ionizate afectează ADN-ul, dezbină electronii din atomi, afectându-le proprietățile.

În cazul în care se aplică suficientă radiație de acest tip, este posibil să se deterioreze ADN-ul destul cât să apară erori atunci când celula se reproduce, provocând creșterea celulelor tumorale.

Îți „prăjesc” căștile Bluetooth creierul?

Bluetooth este o radiație neionizată, pentru că nu poate să distrugă electronii din moleculele de bază necesare pentru a replicarea celulelor. La fel ca undele Wi-Fi. Doar radiațiile gama și expunerea directă la uraniu te afectează, așa cum s-a întâmplat la Cernobîl. Razele X la care ești expus când faci radiografii sunt cu mult mai periculoase decât orice telefon și cască Bluetooth. De aceea se recomandă să te expui la ele doar o dată pe an.

Undele Bluetooth nu sunt deloc precum microundele (care, și acestea sunt radiații neionizate, dar ceva mai puternice decât Bluetooth). Un cuptor cu microunde obișnuit produce 1.200 W. Bluetooth din clasa 1 produce doar 100 mW (miliwați), cel din clasa 2 doar 2,5 mW, iar cel din clasa 3 doar 1 mW. Un mW este a mia parte dintr-un Watt. Prin urmare, intensitatea este infimă, chiar dacă azi, Bluetooth poate detecta dispozitive aflate până la zece metri depărtare.

Nu-ți este afectată nici fertilitatea și, revenind la cancer, numărul persoanelor care suferă de această boală n-a crescut deloc în paralel cu creșterea numărului de telefoane și dispozitive Bluetooth. Iar acestea din urmă s-au răspândit masiv în întreaga lume, din anii ‘90 până în prezent. În tot acest timp, numărul canceroșilor fie a scăzut foarte puțin, fie a rămas constant. Prin urmare, nu telefoanele îți afectează sănătatea. Primul pericol se află în farfurie, adică în ceea ce mănânci.