Bananele sunt în pericol de dispariție. Ce soluții caută cercetătorii

Bananele sunt în pericol de dispariție. Ce soluții caută cercetătorii

Culturile de banane sunt în pericol din cauza unei ciuperci care continuă să se răspândească, iar o eventuală dispariție ar putea fi iminentă.

Deși sunt fructe exotice, bananele sunt extrem de comune la noi în țară și le poți găsi la aproape orice magazin. Totuși, aceste fructe ar putea dispărea curând și nu numai în România.

Testele din laborator ale autorităților columbiene au confirmat existența în plantațiile de banane din țară a unei ciuperci care ar dăuna grav acestora. Este vorba despre așa-numita boală Panama Tropical Race 4 (TR4), car ar fi ajuns să afecteze fermele. Aceasta este, de fapt, o infecție care afectează plantele cu o ciupercă din genul Fusarium. Plantațiile de banane sunt grav afectate, iar o dispariție totală a acestora nu e exclusă.

A fost identificată pentru prima dată în anul 1990, în Taiwan și a rămas pentru o bună bucată devreme doar pe teritoriul Asiei și Australiei. În 2013, a fost confirmată prezența sa și în Orientul Mijlociu și Africa. Acum, TR4 există și în America Latină, epicentrul industriei de banane. Momentan, boala nu se găsește decât în Columbia, însă posibilitatea ca aceasta să se extindă și mai departe pe continent.

Problema e că eradicarea bolii e aproape imposibilă.

Unul dintre motivele pentru care ciuperca se poate răspândi îl reprezintă chiar culturile în sine. Pe plantațiile de banane crește aproape în mod exclusiv un singur soi, numit Cavendish, iar pentru că acestea au același profil genetic, aceste banane sunt la fel de susceptibile la boală și implicit la dispariție. Acest sistem este unul ieftin și eficient, însă lasă plantele vulnerabile într-o situație ca aceasta.

Partea și mai proastă e că TR4 ar putea urma să afecteze în aceeași măsură și alte soiuri de banane.

Ce soluții caută cercetătorii pentru banane pentru a evita o dispariție

Cercetătorii de la Tropic Biosciences din Marea Britanie speră să poată rezolva problema. Aceștia folosesc tehnologia CRISPR, instrumentul de editare genetică pentru a încerca crearea unei banane din soiul Cavendish care să poată rezista la TR4. Metoda este una non-transgenică, ceea ce înseamnă că nu folosește ADN străin pentru noile banane. Astfel, soiul nu va fi considerat drept unul modificat genetic.

În Australia, oamenii de știință au reușit să identifice o anumită genă în cadrul unui soi de banane sălbatice care ar fi rezistentă la această boală. Astfel, au inserat această genă în specia Cavendish pentru a încerca crearea unei banane care să nu fie afectată de o posibilă dispariție. Studiile australienilor se află acum în a doua rundă de teste.

Citește și:
Sursa: Fast Company