08 iun. 2019 | 14:29

De ce în 2019 companiile de zbor încă îți pierd bagajul

ACTUALITATE
De ce în 2019 companiile de zbor încă îți pierd bagajul

Poate crezi că tehnologia s-a dezvoltat suficient încât să nu ți se mai întâmple, dar un bagaj pierdut după o călătorie cu avionul e încă la ordinea zilei.

Avioanele sunt de departe printre cele mai impresionante mijloace de transport. Scanner-ele de la filtrul de securitate folosesc și ele o tehnologie extrem de modernă. De altfel, tot procesul prin care tu ajungi de la check-in pe scaunul din avion este unul extrem de riguros și bine organizat. Totuși, care e explicația zecilor de milioane de bagaje pe care companiile de zbor le rătăcesc în fiecare an?

Dacă ai ajuns până în momentul ăsta fără vreun bagaj pierdut de companiile aeriene ești unul dintre cei norocoși. În anul 2018, numărul total de bagaje rătăcite a fost de 24.8 milioane. Deși acesta a scăzut aproape la jumătate față de 2007, numărul este în continuare destul de mare.

Motivul din spatele unui bagaj pierdut

Aparent, cam jumătate dintre bagajele rătăcite se datorează problemelor legate de zborurile cu escală. Astfel, bagajul tău pur și simplu nu mai ajunge la bordul celui de-al doilea zbor. De asemenea, erorile sunt și ale celor responsabili cu manevrarea bagajelor. Chiar și roboții dau greș câteodată.

Nu e ca și cum nu există tehnologia necesară pentru evitarea uniu bagaj pierdut. Delta, de exemplu, companie aeriană americană, folosește etichete RFID (radio frequency identification) pentru a monitoriza bagajele prin aeroport. Asta înseamnă că bagajele pot fi scanate automat, de la distanță, prin unde radio.

Totuși, există loc de îmbunătățire pentru a nu te mai confrunta cu un bagaj pierdut. Unele companii experimentează cu inteligența artificială. Vor astfel să identifice un pattern și, în același timp, punctele slabe ale procesului de manevrare al bagajelor. O altă inovație o reprezintă aplicații care dau update-uri utilizatorilor cu locația exactă a bagajului. Mai multe companii de zbor oferă deja serviciul ăsta.