Ce trebuie să știi dacă vrei să supraviețuiești în sezon de gripă

Ce trebuie să știi dacă vrei să supraviețuiești în sezon de gripă

Am aflat deja că gripa se răspândește extrem de ușor, doar prin respirat, dar asta nu înseamnă cu nu poți să te ferești de ea.

Arnold Monto, fizician și epidemiolog la University of Michigan School of Public Health, se ocupă cu studierea gripei. El a explicat mai multe despre prevenirea gripei.

Mulți oameni se întreabă dacă are rost să se vaccineze acum, în plin sezon al gripei. Efectul de imunizare al vaccinelor apare după vreo două săptămâni. Totuși, este recomandat să te vaccinezi dacă nu ai făcut asta deja, pentru că transmiterea gripei se poate extinde până în primăvară.

În ceea ce privește simptomele, tusea și febra sunt cele mai întâlnite, deși febra este mai rar întâlnită în cazul persoanelor în vârstă. Alte simptome includ durere a mușchilor și indispoziție. Dacă ai vreunul din aceste simptome, este bine să mergi la doctor sau să îl suni. Persoanele mai în vârstă sau care suferă de alte boli sunt mai predispuse să dezvolte complicații, dacă nu merg la medic din fazele incipiente ale gripei. Dacă gripa s-a instalat deja, e bine să eviți să mergi în locuri cu mulți oameni, cum este locul de muncă. În acest mod, vei evita să răspândești virusul către alți oameni.

Când vine vorba de tratament, doctorul va ști mai bine decât tine și decât Google ce îți trebuie. Există un grup de medicamente antivirale numite inhibitori ai neuraminidazei. Dacă sunt adminsitrate devreme, în primele două zile de la apariția gripei, ele sunt extrem de eficiente. Cel mai cunoscut medicament de acest tip se găsește în farmacii sub numele de Tamiflu și nu poate fi eliberat doar cu prescripția medicului. Studiile arată că scurtează perioada de boală și previne complicațiile.

Orice ar fi, nu lăsa gripa să treacă de la sine. Pot apărea multe complicații evitabile. La adulți poate apărea pneumonia, iar la cei mici otita.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: