Ce trebuie să știi dacă poliția îți cere să-ți deblochezi telefonul

Ce trebuie să știi dacă poliția îți cere să-ți deblochezi telefonul

În 2019, numărul metodelor prin care te poți autentifica pe smartphone a devenit destul de mare, iar autoritățile întâmpină dificultăți din ce în ce mai mari pentru a-ți accesa datele.

La început, a fost vorba de un banal cod format din patru cifre. PIN-ul cu pricina era prezent până și pe terminalele Nokia de acum două decenii. Între timp, codul numeric a fost înlocuit cu unul alfanumeric, iar posesorii de Android au adoptat desenarea unui model pe un cadru format din nouă puncte.

În ultimii câțiva ani, soluțiile de autentificare biometrică au devenit standard în industrie, iar acest trend a fost inițiat de Apple cu ale sale Touch ID și Face ID. 

În cazul în care te-ai întrebat vreodată dacă autoritățile te pot forța să-ți deblochezi mobilul prin Face ID sau Touch ID pentru a-ți accesa datele care ar putea fi folosite împotriva ta, răspunsul este nu. În același mod în care Poliția nu te putea obliga să-i dai codul de la telefon, cel puțin în Statele Unite, nu te poate forța nici să folosești o soluție de autentificare biometrică.

Precedentul a fost confirmat de Apple Insider, după ce a fost stabilit în SUA de către judecătoarea Kanis Westmore. Ca urmare, acest precedent va fi utilizat ca argumente în toate cazurile similare pe viitor.

În mod previzibil, unul dintre motive pentru decizia judecătoarei a constat în al cincilea amendament al Constituției Americane care îți permite să refuzi să oferi mărturie informații care ar putea fi folosite împotriva ta. În contextul în care deblocarea telefonului ar putea facilita obținerea de date incriminatorii, este normal să se aplice aceleași reguli.

Procesul care a dus la această decizie a judecătoarei a fost intentat de către autoritățile care au încercat să forțeze un suspect într-un caz de șantaj să-și deblocheze smartphone-ul folosind autentificarea prin amprentă sau facială.