Apple ar putea avea un rival surpriză pentru tehnologia Face ID

Apple ar putea avea un rival surpriză pentru tehnologia Face ID
Sursa foto: Răzvan Băltărețu/PLAYTECH

Apple a impresionat în 2017 cu tehnologia Face ID de autenficare facială. E și singura cu adevărat sigură. Nu va avea însă mult timp monopol. Producătorii de telefoane cu Android recuperează handicapul.

Poți reproșa multe telefonului iPhone X, dar unde excelează e la securitate. A introdus autentificarea facială, prin Face ID, cu adevărat sigură. Nu poate fi păcălit cu o poză și scanează fața în 30.000 de puncte infraroșii. Încă din octombrie 2017 circula analiză despre când vor face pasul producători cu Android la așa ceva. Acum avem un răspuns mai bun.

În noiembrie 2017, Huawei și-a prezentat prima dată planurile pentru o inovație care să concureze cu Face ID. Acolo unde Apple a venit cu 30.000 de puncte, Huawei a promis 300.000 de puncte. Implicit, securizarea ar fi mai bună. A fost, totodată, prima alternativă serioasă din zona Android. Din păcate, tehnologia a fost limitată la China, pentru că la nivel mondial s-ar putea să se trezească pe cap cu niște procese de încălcare a brevetelor.

În plus, Apple și-a asigurat furnizarea de componente esențiale pentru Face ID. Ca să treacă peste asta, producători de telefoane cu Android trebuie să găsească o soluție nouă sau să aștepte ca piața să se dezvolte. Analistul Ming-Chi Kuo susține că Huawei are cea mai bună poziție în întrecerea cu Apple. Inovația sa e însă un pic diferită.

Ce propune Huawei în locul Face ID de la Apple

Camera de pe iPhone X are funcționalitatea True Depth pentru a calcula 3D. Ceva similar are și Huawei, senzori „time-of-flight” (TOF). Asta presupune că telefonul calculează cât timp îi ia luminii să ajungă la fața unui utilizator. Telefonul calculează doar tiparul construit de punctele infraroșii.

Altfel spus, Face ID scanează fața cum ar scana o amprentă, în timp ce senzorul TOF calculează timpul pentru cele 300.000 de puncte cam cum navighează un liliac. Rezultatul e același, implementarea e diferită.

Deocamdată, până când Huawei va lansa primele telefoane cu TOF (probabil în 2019), autentificarea facială pe Android e cel puțin o glumă proastă și deloc sigură. Singura alternativă găsită de Samsung a fost Intelligent Scan, care combină scanarea feței cu scannerul de iris.

Până la autentificare facială pe Android ca Face ID, vei vedea mai multe telefoane cu scanner de amprentă în ecran. Totodată, tot mai multe telefoane vor avea o crestătură în partea de sus a ecranului, după cum Google a anunțat deja că aduce suport în Android P pentru așa ceva. Astfel, compromisul de design al Apple a devenit un trend acum.

Citește și:
Sursa: BGR