Abuz de putere: l-au forțat să-și deblocheze iPhone-ul securizat cu Face ID

Abuz de putere: l-au forțat să-și deblocheze iPhone-ul securizat cu Face ID

Una dintre cele mai ciudat premiere a avut loc în urmă cu câteva zile în Statele Unite, când un posesor de iPhone X a fost obligat de FBI să-și deblocheze telefonul cu Face ID.

Casa suspectului din Columbus, Ohio a fost luată cu asalt săptămâna trecută, în conformitate cu un mandat de percheziție. În acel context, agenții FBI l-au obligat pe suspectul în vârstă de 28 de ani cu numele Grant Michalski să-și deblocheze telefonul. Michalski este acuzat de abuzarea unor copii, conform documentelor obținute de Forbes.

Pentru că se afla în posesia unui iPhone X și a refuzat să le dea agenților FBI codul de deblocare, a fost forțat să-și deblocheze aparatul cu fața. Imediat după, au putut să-i acceseze toate fotografiile și conversațiile pe care le avea pe terminal fără niciun fel de restricții, în speranța găsirii de dovezi noi.

Cazul lui Grant Michaslki este un proiect mai vechi al celor de la FBI. Inițial, l-au găsit pe Craigslist unde avea un anunț sub pseudonimul taboo. Ulterior, i-au găsit emailuri în care detalia acte de incest și sex cu minori în conversații cu un alt acuzat în același proces, William Weekly.

În trecut, agenții FBI au mai folosit degetele suspecților pentru a debloca telefoane. Au încercat chiar și să deblocheze un iPhone cu un deget imprimat 3D, aparținând unei persoane decedate. Fără amprente sau cu ajutorul feței suspecților, este aproape imposibil să deblochezi un iPhone. Nici măcar Apple nu are această posibilitate și, în trecut, oficialii gigantului din Cupertino au refuzat să acorde ajutor autorităților pe marginea acestui subiect. La momentul respectiv, argumentul lui Tim Cook a fost că introducerea unui backdoor în aparate, pentru autorități, ar periclita securitatea datelor tuturor utilizatorilor.

Partea ciudată a evenimentului de acum câteva zile este că nu știe nimeni dac gestul forțării suspectului este sau nu legal. Nimeni nu a mai încercat în trecut așa ceva. Va fi interesant de văzut dacă dovezile obținute în această manieră vor putea fi utilizate în tribunal.

Citește și: